18 Aralık 2012 Salı

Üç katliam, üç Başkan, aynı konuşma, Iste SIze ABD...


ABD, bu kez Connecticut’taki bir ilkokulda gerçekleşen katliamla sarsıldı. Birkaç yılda bir tekrarlanan bu tür katliamlar sonrasında ABD Başkanları hep aynı şeyleri söylüyor. Ancak konuşmaları acizliklerini saklamaya yetmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Cuma günü bir kez daha bir okulda gerçekleşen katliamla sarsıldı. 20 yaşındaki psikolojisi bozuk bir kişi, eline silahı alıp Connecticut Newtown’daki bir ilkokula girdi ve 20’si çocuk, 26 kişiyi katletti.
ABD bu olayın ardından bir kez daha ülkedeki silahlanma çılgınlığını tartışıyor. Ancak buna benzer olaylar özellikle son yirmi yıldı neredeyse birkaç yılda bir tekrarlanıyor. Her katliamın ardından kameraların karşısına geçen ABD Başkanları ise “derin üzüntülerini” bildiriyor ve kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor. Katliamların ardından açılan “silahlanmanın önlenmesi” ile ilgili tartışmalarsa, genellikle etkili bir önlem alınmaksızın, bir sonraki katliamda yeniden hatırlanmak üzere rafa kaldırılıyor. Bu vahşi eylemlerin ABD toplumundaki ve düzenindeki kökenler ise katliam sonrasında bile gündeme giremiyor.
Değişmeyen tek şey ise Başkanların yaptıkları konuşmalar.
Üç katliam, hep aynı sözler 
20 Nisan 1999’da Colorado Littleton’da bulunan Columbine Lisesi’nde iki son sınıf öğrencisi, Eric Harris ve Dylan Klebold, 12 öğrenci ve 1 öğretmeni öldürmüş, 21 öğrenciyi de yaralamıştı. Henüz lise öğrencisi olan Harris ve Klebold, silah kullanmayı internetten indirdikleri kılavuzlardan öğrenmiş ve saldırıda bir pompalı tüfek, bir karabina, bir yarı otomatik tabanca ve bir de kesik namlulu av tüfeği kullanmışlardı.


16 Nisan 2007’de Virginia Tech Üniversitesi’nde gerçekleşen katliamda, üniversite öğrencisi Seung-Hui Cho 32 kişiyi öldürmüş, 17 kişiyi yaralamıştı. İngilizce bölümü son sınıf öğrencisi Cho, saldırıda yarı otomatik silah ve Glock marka suikast silahı kullanmıştı. Katliamın ardından federal silah denetimi yasasının öngördüğü denetimler sıkılaştırıldı.
Ancak geçtiğimiz Cuma günü bu kez Connecticut Newtown’da bulunan Sandy Jones İlkokulu’nda 20’si çocuk, 6’sı yetişkin 26 kişi katledildi. Katliamı gerçekleştiren 20 yaşındaki Adam Lanza 223 kalibrelik Bushmaster AR-15 tipi tüfek, Glock ve Sig Sauer marka tabanca kullandı.
ABD’de birkaç yıl arayla gerçekleşen bu katliamlarda çeşit çeşit silah kullanılmasına karşın, muhafazakar seçmenin desteğini yitirmekten korkan ABD Başkanları, katliamların toplumsal ve psikolojik boyutlarını ele almak bir yana, kişisel silahlanmanın önlenmesine kalıcı ve etkili bir tedbir bile alamadılar.
Ancak üç farklı ABD Başkanı, üç farklı zamanda aynı konuşmayı yaparak, kayıpların yakınlarına baş sağlığı diledi ve “dualarımız sizinle” mesajı verdi.

Hiç yorum yok: