26 Aralık 2012 Çarşamba

Kanli Ortakligin Bedelini Mehmetçik mi Odedi?


Barzani-AKP hattındaki ticaretin bedelini mehmetçik ödedi

AKP'nin PKK üslerine göz yuman Barzani'yi nasıl koruma altına aldığını Ergenekon dosyasına giren Genelkurmay bilgi notu ortaya çıkardı. 1521 no'lu bilgi notunda Genelkurmay'ın Barzani'ye karşı önlemler paketine AKP'nin karşı çıktığı belirtildi.

Notun tam tarihi belli değil, ancak 2007 sonunda hazırlandığı kesin. O tarih PKK saldırılarının yoğunlaştığı dönem. PKK, 12 mehmetçiğin şehit olduğu Dağlıca baskınını da o dönemde gerçekleştirmişti. Saldırıların ana merkeziyse Barzani kontrolündeki Kuzey Irak'tı.
İşte o gergin dönemde Genelkurmay, PKK'ya göz yuman Barzani'ye karşı önlemler paketi hazırlıyor. Genelkurmay'ın önerileriyse bilgi notuna işte böyle yansıyor.
AKP Irak'ın kuzeyine yapılacak operasyona, Barzani ailesine ait olan şirketlerin sınırlandırılmasına karşı çıkmış, Barzanici şirketlerin faaliyetlerini engellememiş, ekonomik ambargoya ve habur sınır kapısının kapasitesinin düşürülmesi önerilerine karşı çıkmıştır.

Genelkurmay bilgi notunda AKP'nin Barzani'yle kurduğu yakın ilişkinin kaynağı da anlatılıyor.
AKP Yönetimi Barzani'ye sempatiyle bakan grup, aşiret ve kitlelerle ortak bir zeminde buluşmayı başarmıştır. (...) Bu grupla güçlü ekonomik ilişkiler tesis etmesi, bu grupların şirketlerine Irak'ın kuzeyiyle olan ticarette engel olmaması, Irak'ın kuzeyindeki yapıyla ilgili olarak hasmane sayılabilecek tutum ve davranışlardan özenle kaçınması gibi yöntemleri kullanarak anılan grupla kalıcı ve güçlü bir işbirliği kurabilmiştir

Hiç yorum yok: