27 Aralık 2012 Perşembe

Muhteşem Yüzyıl’a Gösterilen Tepki Neden Yeniden Dikilecek Ayastefanos Anıtı’na Gösterilmiyor?”

MHP Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın, eski adı Ayastefanos olan Yeşilköy 

’deki San Stefano Kilisesi’nin yeniden inşa edileceğini belirterek, 

Başbakan Erdoğan’a “Bir televizyon dizisinde Osmanlı padişahı Kanuni sultan 

Süleyman’la ilgili tarihi gerçeklerin tahrif edilmesine gösterilen hassasiyet 

ve tepki, neden bu konuda gösterilmemiştir?” diye sordu. 



MHP Genel Başkan Yardımcısı ve 
Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, eski adı Ayastefanos olan Yeşilköy'deki San Stefano Kilisesi'nin yeniden inşa edileceğini belirterek, Başbakan Erdoğan'a "Bir televizyon dizisinde Osmanlı padişahı Kanuni sultan Süleyman'la ilgili tarihi gerçeklerin tahrif edilmesine gösterilen hassasiyet ve tepki, neden bu konuda gösterilmemiştir?" diye sordu.

-"PUTİN'LE ANLAŞMA ARASINDA SAN STEFANO KİLİSESİ İNŞASI VAR"-

Yalçın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 Aralık'taki İstanbul ziyaretinde ekonomi, bilim, güvenlik ve kültür alanlarını kapsayan 11 ayrı anlaşma imzalandığını hatırlattı. Bunların ilkinin, iki ülke topraklarına defnedilmiş askerlerin anısına yapılacak anıt mezarlara dair işbirliği anlaşması olduğunu belirten Yalçın, "Buna göre, Rusya'nın Krasnoyarsk kentindeki Troitski Mezarlığında yatan esir Türk askerlerinin hatırası için 1915 yılında inşa edilen, bugün harap vaziyetteki anıtın yeniden düzenlenmesine karşılık, Rus tarafı da eski adı Ayastefanos olan Yeşilköy'de yapılan San Stefano Kilisesi'ni yeniden inşa edecektir. Adı geçen kilise binası, 18 Aralık 1898'de Rus Çarının kuzeni Grandük Nikola Nikolayeviç ve Fener Rum Patriğinin de katıldığı bir törenle açılmıştır. Kilisenin bulunduğu alana, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda hayatını kaybeden Rus ölülerin kemikleri toplanarak defnedilmiştir" dedi.


-AYASTEFANOS ANITININ DİKİLİŞİ!..-
O zaman görünüşte bir dinî kurum binası, gerçekte ise Rus ordusunun zafer nişanesi olarak yükselen bu anıtın, Birinci Dünya Savaşı'na kadar millete 93 Harbi adıyla tarihe geçen savaşın ağır mağlubiyetini hatırlattığını belirten Yalçın, "Bu utanç anıtı, 1914 yılında Rusya'nın Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etmesi üzerine yıkılmıştır. Krasnoyarsk'ta yeniden inşası planlanan anıt ise Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas cephesinde Ruslara esir düşüp vatan hasreti çekerek ölen ve Sibirya topraklarına defnedilen Türk askerlerinin hatırasını yeniden ihya edecektir" dedi

-"PLEVNE, ŞIPKA KAHRAMANLARI İKİNCİ KEZ ÖLDÜRÜLMÜŞ OLMAYACAK MI?"-

"Hâl böyle iken; 

  • Genç kuşaklara Rus galibiyetini hatırlatacak, aziz şehitlerimizin kemiklerini sızlatacak ve esarette ölen Türk askerlerinin ruhlarını incitecek bu anıtın yeniden yapılmasına hangi gerekçelerle izin verilmiştir? 
  • Bu utanç anıtının; Plevne ve Aziziye şehitlerini, Nene Hatunları, Şıpka kahramanlarını ikinci kez öldüreceği düşünülmüş müdür? 
  • Bir televizyon dizisinde Osmanlı padişahı Kanuni sultan Süleyman'la ilgili tarihi gerçeklerin tahrif edilmesine gösterilen hassasiyet ve tepki, neden bu konuda gösterilmemiştir? Ruslarla yapılan anlaşma hangi tarih şuurunun eseridir? 
  • Rusya Federasyonu tarafından Yeşilköy'e dikilmesi düşünülen anıtın masrafları Türkiye tarafından mı karşılanacaktır?" 

Hiç yorum yok: