30 Aralık 2012 Pazar

Alparslan Türkeş’in Daktilosundan Cemal Gürsel Mektubu


Alparslan Türkeş’in Cemal Gürsel’e yazmış olduğu ve merhum Adnan Menderes’in idam cezasının infazının durdurulmasını istediği mektubu biliyorsunuzdur. Türkeş Bey, Yeni Delhi’den kaleme aldığı bu mektupta, idamın 27 Mayıs’ın ruhuna aykırı olacağını ve milli birlik ve beraberliğin zarar görüp, Türk devletinin Dünya devletleri karşısında da zarar göreceği fikrini savunmuştur. Hem siyasal hem de hukuksal gerekçelerle karşı çıktığı infazın gerçekleşmesi durumuda Cemal Gürsel’i şu şekilde uyarmıştır;“Aksi hâlde, millet ve tarih önünde sorumlu olacağınızı hatırlatırım. Saygılarımla.Alparslan Türkeş(1)

Bu mektup sanıyorum, Feto Hocaefendi’nin “Menderes’in asılmasının vebali Türkeş’in boynunadır,” [2] sözünün riyakarlığını ortaya koymaya yeterlidir.
Yazımıza konu olan mektup bu değil elbette. Türkeş Bey, Cemal Gürsel ve merhum başbakanımızın adları bu mevzuda da geçtiği için değinmek istedim. Diğer mektup dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Cemal Gürsel tarafından Alparslan Türkeş’e yazdırılıyor. Meşhur Cemal Gürsel’in veda mektubu…
Cemal Gürsel’in eski yazı ile yazmış olduğu mektup, Türkeş tarafından üç nüsha halinde ve gizli olarak yeni yazıya çevriliyor. Bir nüsha dönemin Milli Savunma Bakanı İbrahim Ethem Menderes’e gönderiliyor. Bir nüsha Cemal Gürsel’de kalırken, son nüsha Alparslan Türkeş’de kalıyor.
Mektupta Cemal Gürsel, Demokrat Parti’nin yanlışlarından bahsediyor ve dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan da şikayet ediyor. Dahası Celal Bayar’ın cumhurbaşkanlığından istifa etmesi gerektiğini ve yerine merhum Adnan Menderes’in seçilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
Malumunuz bu istekler gerçekleşmiyor ve gerçekleşen 27 Mayıs darbesiyle merhum Menderes’in idamına giden süreç yaşanıyor. 27 Mayısla birlikte Cemal Gürsel kendi elinde tuttuğu nüshada, Adnan Menderes’le ve cumhurbaşkanlığıyla ilgili yorumları değiştiriyor. Ethem beye gönderilen nüsha gereği Menderes ile ilgili yorum günümüze kadar geliyor.

Bu iki mektubun bize gösterdiği merhum Türkeş’in malum infaza karşı olduğu ve ciddi şekilde uyarılarda bulunduğudur. Dahası demokrasinin yüz karası dediğimiz o sürecin tam tersini yani Menderes’in cumhurbaşkanlığını isteyen mektup Alparslan Türkeş’in daktilosundan çıkmıştır.
Emre Ece

Kaynaklar
  1. Milli Yol Dergisi’nin Ocak 1962 tarihli 1. sayısının 7. sayfasında; “Tarihi Vesikalar Serisi:1″
  2. http://www.youtube.com/watch?v=aSouK854Vy8 Fethullah Gülen: “O asılmanın yüzde ellisinin vebali Türkeş’in boynundadır.”
  3. http://www.youtube.com/watch?v=Mh_duDPq124 Mektubun Alparslan Türkeş’in ağzından anlatıldığı video.



Hiç yorum yok: