29 Aralık 2012 Cumartesi

ABD'de Unutulan PKK'lı

ABD'de Unutulan PKK'lı

Yargıya siyaset müdahale edince böyle oluyor. Sadece bizde yok.

İbrahim Parlak PKK üyesi. PKK'nın Helve kampında, askeri ve siyasi eğitim aldı. Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu PKK terör timi, 1988 yılında Suriye sınırından Türkiye'ye geçerken jandarma ile girdikleri çatışmada iki askeri şehit etti. Çatışmadan sonra yakalanan İbrahim Parlak, 18 ay hapis yattı. ABD'ye kaçtı. 1992'de Michigan eyaletindeki Harbert kentine yerleşti. ABD Adalet Bakanlığı’na siyasi iltica talebinde bulundu. Siyasi sığınma hakkı verildi.

Bu arada Malatya DGM, Parlak'ı 6 yıl hapse mahkûm etti, cezasını tamamlaması için gıyabında tutuklama emri çıkarttı. Adalet Bakanlığı ABD makamlarından Parlak'ın Türkiye'ye iadesini istedi. Ancak Amerikalılar iade etmedi.

PKK'lı Parlak, Gülistan adında bir restoranı işletmeye başladı.1999 yılında vatandaşlık için başvurdu. PKK'lı olduğunu ve iki askerin şehit edilmesinde suçlu bulunduğunu gizledi. 2004'te yalan beyan vermekten İç Güvenlik Bakanlığı tarafından gözaltına alındı. ABD Göçmen Dairesi, vatandaşlık başvurusunu durdurdu.

10 ay hapis yattıktan sonra 50 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Yerel mahkeme Parlak'ın göçmenlik başvurularında yalan söylediği ve başkalarının öldürülmesine yardımcı olduğu için sığınma talebinde bulunamayacağına ve Türkiye'ye gönderilirse işkence göreceği iddiasının da kanıtlanamadığı için Türkiye'ye iadesine karar verdi.

Parlak bir üst mahkemeye itiraz etti. Cincinnati 6. Bölge Temyiz Mahkemesi, Parlak'ın, başvurularda "PKK ile ilişkisini belirtmediği ve yalan beyanda bulunduğu için sınır dışı edilmesi kararının uygun olduğu hükmüne vardı. İç Güvenlik Bakanlığı Parlak'ın iadesine karar verdi.

Bu arada kardeşi Hüseyin Parlak da öğrenci vizesiyle giriş yaptığı ABD'de vizesi sona erince kardeşinden dolayı Türkiye'de işkence göreceğini söyleyip siyasi sığınma istedi. Ancak ABD makamları Hüseyin'i sınır dışı etti.

PKK'lı terörist için hukuk yolları tıkanınca büyük bir kampanya başlatıldı. Amerikalı siyasetçiler yargıya müdahale etti.

Demokrat Parti Senatörü Carl Levin ile Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Fred Upton, Parlak'ı ABD vatandaşı yapmak için üç kez Senato ve Temsilciler Meclisi’ne "İyi bir vatandaş, örnek bir göçmen" diye özel yasa önergesi verdi ama yasa kabul edilmedi.

Ancak PKK'lı Parlak Kongre üyelerinin özel yasa önergesiyle korunmaya başlandı. 2010 yılı Mayıs ayında İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano'nun onayıyla sınır dışı edilme kararı iki yıl ertelendi.

Erteleme kararının süresi dolalı yedi ay oldu ama kimsenin sesi çıkmıyor. Parlak kafesini işletmeye devam ediyor.

ABD korumasındaki PKK'lı Parlak için Türk Adalet Bakanlığı şu anda ne yapıyor bilmiyoruz. Adalet Bakanlığı Washington'a sessiz sedasız ilk kez bir hukuk müşaviri atadı. Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Erdoğan bir süredir Washington Büyükelçiliği bünyesinde görev yapıyor.

Hukuk Müşaviri Erdoğan'ın, siyasetçinin bağımsız yargıya müdahalesiyle ilgili Amerikalı meslektaşlarına söyleyecek bir şeyleri vardır herhalde.
Yılmaz POLAT - 29 Aralık 2012


Hiç yorum yok: