29 Aralık 2012 Cumartesi

Bingazi soruşturması CIA’nın gizli bir kolunu daha açığa çıkardı


Bingazi’de ABD’nin Libya Büyükelçisi’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma, CIA’nın gizli bir silahlı kolunu açığa çıkardı. Küresel Müdahale Personeli adı verilen örgüt, yüksek riskli bölgelerde CIA ajanlarını korumak ve örtülü operasyonlarda kullanılan grupları eğitmek için kurulmuş.

11 Eylül’de Bingazi’de ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens ve beraberindeki üç CIA görevlisinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma, önemli bir ayrıntıyı da açığa çıkarttı.
Prensa Latina’nın haberine göre soruşturma kapsamında yapılan inceleme, CIA’nın bugüne kadar kamuoyunda pek bilinmeyen bir yapılanmasının ifşa olmasına neden oldu. 11 Eylül 2001’de New York ve Vaşington’a düzenlenen saldırıların ardından kurulduğu kaydedilen yapılanma, son soruşturmaya kadar neredeyse hiç bilinmiyordu.
Bingazi’deki ABD diplomatik temsilcilik binasında Büyükelçi Stevens’la birlikte öldürülen üç CIA görevlisinden ikisinin, Küresel Müdahale Personeli adlı bir CIA yapılanmasında çalıştıkları ortaya çıktı. Yeşil Bereliler olarak da bilinen Özel Kuvvetler’de görev yapmış yüzlerce askerin, Küresel Müdahale Personeli adlı yapılanma altında CIA ajanlarının silahlı muhafızlığını yapmak üzere kullanıldığı anlaşıldı.

Prensa Latina’nın haberinde, Küresel Müdahale Personeli’nin yüksek riskli bölgelerde örtülü operasyonlara katılarak yurtdışındaki CIA görevlilerini korumak üzere eğitildikleri kaydedildi.
Haberde teşkilatın, ABD’nin son on yıl içerisinde giderek genişleyen ve birçoğu masum sivilleri hedef alan paramiliter operasyon kuvvetlerinin bir parçası olduğunun altı çizildi. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’un konuyla ilgili haberinde, Küresel Müdahale Personeli’nin de son dört yılda görev alanının bir hayli genişlediği aktarıldı. Özellikle Libya, Pakistan ve Afganistan’da bu yapılanmada görevli yüzlerce personel bulunduğu kaydediliyor. Büyük bölümü eski Özel Kuvvetler personelinden seçilen ve sözleşmeli olarak çalıştırılan paralı askerlerden oluşan Küresel Müdahale Personeli’nin son yıllarda geleneksel istihbarat faaliyetlerinin kritik bir bileşeni haline geldiği de aktarılan bilgiler arasında.
Geçtiğimiz günlerde ABD Senatosu tarafından onaylanan Senato İstihbarat Komisyonu raporunun CIA tarafından kullanılan fiziksel ve psikolojik işkence teknikleri üzerine ayrıntılı bilgiler verdiğini hatırlatan Prensa Latina, 6 bin sayfalık raporun CIA’nın bilgi toplamak amacıyla başvurduğu işkence yöntemleri hakkında bilgi veren en kapsamlı rapor olduğunu da hatırlattı.

Hiç yorum yok: