27 Aralık 2012 Perşembe

Ortaylı; 'Herkes Osmanlıca Bilmeli'

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sağlıklı dış ve iç politikalar üretilmesi için yakın tarihin iyi yorumlanmasının şart olduğunu söyledi.


İzmir'deki Gediz Üniversitesi’nde, "Yakın Tarih" konulu bir konferans veren Ortaylı, "Bunu da ancak Osmanlıca bilerek yapabilirsiniz. Tarihin bu kritik dönemini aşmamız için dil devrimi olmalı, çünkü bir asır önce neler olup bittiğini, o devrin belgelerini okuyarak öğrenemiyorsak hiçbir şeyden hayır beklemeyin. Yakın geçmişini bilmeyenin, bugünü ve geleceği görmesi zordur. Bu ülkede herkes Osmanlıca okuyup yazmalı, tarihte neler olup bittiğini asıl belgelerinden bilmeli.” dedi.

Konferansta Kurtuluş Savaşı sonundaki büyük İzmir yangınına da değinen Prof. Dr. Ortaylı, bunu Ermenilerin çıkardığını söyledi. İzmir’in işgalden kurtuluşunun hemen ardından 1922 yılında çıkan yangınla ilgili olarak, “Birilerinin, 'İzmir’i Türkler yaktı.' demesi kabul edilir gibi değil. Yakın tarihimiz yanlış anlatılıyor. İnsanlar geçmişte olup biteni doğru bilmiyor, tarih şuurunda kirlilik var. Silgi ve belgeler bize, İzmir’i Ermenilerin yaktığını gösteriyor. Tarih doğru anlatılmalı, doğru öğretilmeli.” şeklinde konuştu.

İlber Ortaylı, Suriye krizi başta olmak üzere son dönemde izlenen dış politikaları da eleştirerek, “Dış politikada fazla açıldık. Diplomaside dengeyi iyi tutmak, sınırları bilmek gerekir. Yaptıklarınızla başka bir kuvvetin enstrümanı durumuna asla düşmemelisiniz. Şu günlerde fevkalade dikkatli olmalı, esası kaybetmemeliyiz. Diplomasinin kuralları bunu zorunlu kılıyor.” dedi. Suriye’yi tam olarak bilmeden politikalar yürütüldüğünü öne süren Ortaylı, “Suriye’nin haritasını Almanlar çıkarmıştır, keşke biz çizmiş olsaydık. Maalesef Suriye’yi tam olarak tanımıyoruz. Orada 1 milyon Halep Türkmeni var, onları kaale bile almıyoruz. Bu topraklara ilişkin politika belirleyip uygularken daha dikkatli olmalıyız. Şu kritik dönemde etnik sorunumuzu da unutmayalım. Türkiye, garip bir etnik yapılanmaya sahip. Olası dış etkilerden korunmak için kültürel uzlaşımı sağlamaya çalışalım.” diye konuştu.

Hiç yorum yok: