26 Aralık 2012 Çarşamba

Göktürk-1 Neden Hala Bitirilemedi?


Göktürk-2 uydusunun başarıyla fırlatılmasının ardından, daha gelişmiş parçalarla donatılmış olan Göktürk-1 uydusunun nerede olduğu ve neden hala tamamlanamadığı ve teslim edilmedigini merak ettik.
Yıllardır Türkiye'nin gündemini meşgul eden ve İsrail yüzünden tamamlanamayan projede Türkiye'nin mücadelesinin devam ettiği ve Türkiye'nin hiçbir koşulu kabul etmeyerek üreticilerden her yerden görüntü alınabilmesi teminatı istediği aktarıldı.

İsrail, kendi topraklarından görüntü alınmasından endişe ettiği için uydu projesini gerçekleştiren İtalyan ve Fransız şirketlere baskı yapıyor ve Fransız şirketin istediği parçayı temin etmiyor.

2013 yılının sonunda ateşlenmesi planlanan Göktürk-1'in, Fransız Thales firmasının uyduyu tamamlayamaması sebebiyle 2014 yılında fırlatılması bekleniyor.
GÖKTÜRK-1Göktürk uydu sisteminin özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu coğrafyasında askerî istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanıyacağı biliniyor.

İstihbarat açısından büyük avantajlar sağlayacak uydunun görüntüleri istenildiğinde ticari amaçlı olarak başka ülkelere de satılabilecek.
Türkiye'nin ilk keşif gözetleme uydusu olan Göktürk-1 için ilk olarak 2009'da İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalandı.
İhaleye İsrail de IAI şirketiyle girdi ancak en başından 'Uydu topraklarımızı görüntülemesin' şartı koyunca Türkiye tarafından elendi.
Telespazio'ya bu projede Fransız dev savunma şirketi Thales eşlik ediyor. Türkiye'den de yaklaşık 50 kişilik bir mühendis grubu Fransa'daki fabrikada eğitim alıyor

Hiç yorum yok: