2 Aralık 2012 Pazar

Türkiye Cumhuriyeti dahilinde bulunan bilumum mebani-i resmiye ve milliye üzerindeki tuğra ve medhiyelerin kaldırılması" şeklinde kabul gören kanun teklifinin asıl amacı neydi, neye hizmet ediyordu?



Dönemin Rize mebusu Ekrem Rize'nin "Türkiye Cumhuriyeti dahilinde bulunan bilumum mebani-i resmiye ve milliye üzerindeki tuğra ve medhiyelerin kaldırılması" şeklinde kabul gören kanun teklifinin asıl amacı neydi, neye hizmet ediyordu?


 Ekrem Rize’nin BMM Zabıtlarındaki ifadelerinden aynen nakledildigi  üzere “Osmanlı İmparatorluğunu lafzıyla ve ruhuyla inkara kalkışıyordu” ki, onun sözleri mecliste çıktığı kürsüde -
 Hadi diyelim ki o günlerin ortamında- dinleniyor ve itiraz edilmediği gibi, onaylanıyordu. Akıl sağlığı yerinde olan herkimse, böyle bir teklif karşısında utançtan yerin dibine girmelidir. Atalarına ait millî ve resmî binalardaki mermer kitabeleri, tuğraları kıran, parçalayan, devlet armasını söküp yerlere atan, parçalayan bir ulus olarak herhalde bize alkış tutmayacaklardır! Bu dehşet verici utançtır ve galiba pek aldırış eden de olmamıştır! 
Hepsine üzülmeliyiz, utanmalıyız! Hele yabancılar görmesin diye, yok edilmeye cüret edilmiş Osmanlı medeniyetine ait eserleri Devlet Armalarını, tuğraları ve kitabeleri eğer yerlerde sürünüyorlarsa, yerlerine koymalı, kırılmışsa onarmalı ve onurla, saygıyla daha da süratle, asıl oldukları yerlerine iade etmeliyiz.


Belki bir kitabe hepsinden de ağır bir cehaleti, ihaneti ortaya koyar; Bu da Fatih Sultan Mehmed’in inşa ettirdiği ilk Haliç Tersanesi’nden buyana gelen kitabenin olduğu gibi tuğrasıyla birlikte kazınmış olması ve üzerine yeni harflerle, bir de “İlk kuruluş tarihi 1455” diye başlayarak marifetlerini pislik döker gibi kazımalarıdır.



İyi de, bu veya diğerlerini ilgili olan amir memur hiç mi kimse görmüyor? Zevki Kadın Sıbyan Okulu’nun tuğra kitabesinin kazınmış olduğunu, yıllardır önünden geçen bunca bilim adamı, sanat, mimarlık öğrencisi görmüyor mu?

Allahaşkına Darülaceze’nin kitabesini kazımışlar.. Yok mu insaf sahibi.Türk çocuğu, etrafının sorumluluğunu taşıyan bir insan olmalı ki olmak zorundadır, yarın bir gün etrafımızda içtimai, iktisadi ve siyasi bir zelzele olduğu zaman seyirci kalmayalım.





Hiç yorum yok: