5 Aralık 2012 Çarşamba

Tokiye Isyan;Bizi soymayın yeter artık...


İstanbul'da TOKİ'nin Taşoluk'a yaptığı evlerde oturan yurttaşlar, hem TOKİ'nin hem de site yönetiminin yolsuzluk yaptığını iddia etti. Yurttaşlar, TOKİ'nin sözleşmeden bir ay sonra evlerin fiyatını arttırdığını, site yönetiminin de "avans" adı altında yasal olmayan bir parayı kendilerinden tahsil ettiğini söyledi. Taşoluklu yurttaşlar, "Bizi soymayın yeter artık" diye isyan etti.


İstanbul Taşoluk'ta TOKİ'nin yaptığı evlerde oturan yurttaşların şikayeti büyük. Site yönetiminin ve TOKİ'nin kendilerini dolandırdığını iddia eden yurttaşlar, Ulusal Kanal'a sıkıntılarını anlattı.
“Birleşelim, hakkımızı savunalım. Sonuna kadar gidelim, evlerimizi kaybetsek de dahi. Yeter ki bu yolsuzluklara hep beraber dur diyelim.”

En önemli yolsuzluk iddiası, yurttaşların Taşoluk'taki TOKİ evlerini satın aldıkları 2008 yılına ait. TOKİ ile sözleşme yapan yurttaşlar, 83 metrekarelik bir eve 4 bin TL peşinat ödemişler, 51.578 TL de bankaya borçlanmışlar. Ancak yurttaşlar, bir ay sonra yeniden bankaya gittiklerinde borçlarının, dul ve yetimlerden emlak vergisi alınmamasına rağmen KDV de eklenerek 61.00 TL olduğunu görmüşler. 

“Bir ay sonraki sözleşme kağıtlarını kavuşmaya gittiğimizde dairenin değeri ki bankanın bize sunduğu airenizin fiyatı yükselmiştir dedi. Yatırdığımız fatura da budur. 61 milyara yükseliyor. Bunun üstünden bizden KDV tahsilatı yapılıyor.”

Taşoluk TOKİ'de ev sahibi olabilmek için dul, yetim, gazi veya şehit yakını olmanız ve gelirinizin de 700 tl'den yüksek olmaması gerekiyor. Ne var ki ev taksiti, apartman aidatı, çevre düzenlemesi gibi gider kalemlerine bu parayla yetişmek mümkün değil. İşte Taşoluk sakinlerinin bir başka şikayeti sürekli toplanan bu paralar.

Site yönetimini istemeyen yurttaşlar, "avans" adı altında kendilerinden fazla para toplandığını söyledi.
“Site yönetiminin müdürü onu açık dile getirdi. İşte geç ödeyen komşularımızın parasını bizden alıyorlarmış, hambara atıyorlarmış, biriktiriyorlarmış o parayı. Geç ödeyen kişilerin borcunu ödüyorlarmış o parayla.”

Yurttaşlar, dört yıldır oturdukları TOKİ evlerinden de şikayetçi.
“Hiç memnun değiliz. elimize ne alıyorsak hepsi elimizde kalıyor. Musluğundan tut her şeyi çürük. Evlerimiz akıyor, banyolarımız akıyor. Hiçbir şeyi kullanamıyoruz doğru dürüst.” 

Hiç yorum yok: