10 Aralık 2012 Pazartesi

NAPOLYONU BİLEN HER TÜRK , YA CEZZAR AHMET PAŞAYI BİLECEK , VEYA NAPOLYONU UNUTACAK.


TÜRKİYE’DE HERKES AZ ÇOK NAPOLYON’U BİLİYORSA , CEZZAR AHMET PAŞAYI’DA BİLMEK ZORUNDADIR VEYA BU ÜLKE BUNU EVLATLARINA ANLATMAK ZORUNDADIR.
 NAPOLYONU BİLEN HER TÜRK EVLADI , YA CEZZAR AHMET PAŞAYI BİLECEK , VEYA NAPOLYONU UNUTACAK.


Cezzar Ahmet Paşa, Bosna’da doğdu. 23 Nisan 1804′te Akkâ’da öldü. Napolyon Bonapart’a karşı Akkâ Kalesi’ni savunmasıyla ünlü Osmanlı veziridir. Sayda bölgesindeki çatışmaları yatıştırarak, çeyrek yüzyılı aşkın süre tam bir egemenlik kurmuştur.
Gençliğinde İstanbul’a giderek Hekimoğlu Ali Paşa’nın hizmetinde bulundu. 1750′ye doğru Mısır’a giderek Kölemen beyi Abdullah’ın hizmetine girdi. Cidde yöresinde ayaklanan Bedevilerekarşı yapılan çete savaşlarına katıldı. Abdullah Bey’in öldürülmesine misilleme olarak 70 kadar Bedeviyi öldürdü. Bu nedenle kendisine Arapçada ”deve kasabı” anlamına gelen Cezzarlakabı takıldı. Daha sonra Beyrut ve Sayda hâkimi Emir Mansur’un ardından Şam muhafızı Osman Paşa’nın hizmetinde bulundu.
1775′te Zahir Ömer ayaklanmasının bastırılmasında büyük başarı gösterince Akkâ muhafızlığına, kısa bir süre sonra da vezirlik verilerek Sayda beylerbeyliğine getirildi. Lübnan, Ürdün veFilistin’deki karışıklıkları yatıştırdı. Bu başarıları nedeniyle Şam beylerbeyliğine atandı.


Napolyon BONAPART’ın “DOĞU PROJESİ” çok meşhurdur. Avrupa’nın dillere destan komutanı olarak bilinen bu komutan, Mısır yoluyla Hindistan’a varmak, tarihi Baharat Yolu’nu ele geçirmek arzusundadır.
Bu arzusunu hayata geçirmek için sefere çıkan Napolyon Türklerin elindeki Filistin’de bulunan Akka Kalesi’ni kuşattı. Çünkü bu kaleyi arzusunun gerçekleşmesinin önünde engel görüyordu. Aklısıca bu kaleyi alıp engeli aşacaktı.

Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu1798′de Mısır’ı işgale başlayınca, Osmanlı DevletiCezzar Ahmed Paşa’dan bölgede yığınak yapmasını istedi. Bu arada Bonapart, El-Ariş, Gazze ve Yafa’yı işgal etmiş, Mart 1799′da Akkâ önüne gelmişti.
Akka Kalesi’ni Cezzar Ahmet Paşa savunuyordu. Bu Paşa’mız seksen yaşlarında bir kahramandı.
Napolyon Bonapart, saldırıya geçmeden önce Akka Kalesi Komutanı Cezzar Ahmet Paşa’ya bir mektup gönderir. Mektupta şu ifadeler yer almıştır:
“Senin gibi yaşlı bir ihtiyarla uğraşmak bana bir şey kazandırmaz. Önümde durma, kaleyi teslim et.”
Cezzar Ahmed Paşa’nın cevabı çok serttir:
“- Allah’ın bize bu yaşta şahadeti lütfetmesi, rütbelerin en büyüğüdür. Gücünüz yeterse gelir, alırsınız.”
Bu sert cevabı alan Napolyon, hiç zaman geçirmeden Akka Kalesi’ne hücum etti. Kuşatma 46 gün sürdü. Bütün gayretler nafile. İşin ciddiyetini anlayan Napolyon danışmanlarını toplayıp durum muhakemesi (değerlendirmesini) yapar ve bir subayıyla Cezzar Ahmed Paşa’ya ikinci mektubunu gönderir:
“- Saygı değer Ahmed Paşa! Kaleyi kahramanca savundun. Tebrik ederim. Bu kahramanlığın sebebiyle senin ve askerlerinin canına dokunmayacağım. Dilediğin yere gidebileceksin. Kaleyi teslim et.”
Akka Kalesi’ni savunan Paşa’nın Napolyon’a ikinci mektubu birinci mektubundan daha serttir. Mektubunda der ki:
“- Devlet bu kaleyi düşmana teslim edelim, diye bizi vezir yapmadı. Osmanlının emanete hıyanet etmediğini bilmez misiniz?…
Bu cevabı alan Napolyon’un hayalleri yıkılır. Büyük hayal kırıklığı ile kendisini toparlamak için saldırıya birkaç gün daha devam ederse de, netice alamayınca kuşatmaya son verir.

 Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa’nın güçlü savunması karşısında başarısız olan. Napolyon, 21 Mayıs 1799′da Akkâ’dan çekilmek zorunda kaldı.
Cezzar Ahmed Paşa’nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon‘un “Akka’da durdurulmasaydım, bütün Doğu’yu ele geçirebilirdim!..” sözü kaydedilmiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804′te ölümüne değin Akkâ beylerbeyliği görevini sürdürmüştür.




Hiç yorum yok: