23 Aralık 2012 Pazar

Ekmek fırını bombalandı: 93 ölü

Suriye'de rejime bağlı güçlerin, Hama'nın Halfaya kasabasında bir fırını bombalaması sonucu ekmek için kuyrukta bekleyen en az 93 kişinin öldüğü bildirildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), Suriye ordusuna ait Mig savaş uçağının ülkenin iç kesimlerinde yer alan Hama'nın Halfaya ilçesinde bir fırını bombaladığını, ilk belirlemelere göre 93 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını belirtti.

SNHR, 93'ü Halfaya'da olmak üzere ülke genelindeki olaylarda şu ana kadar ölü sayısının 174'e yükseldiğini kaydetti.
Muhaliflere ait Halfaya basın merkezinden Ebu Ahmet el-Halfavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedef alınan fırının ilçedeki tek ekmek fırını olduğunu, saldırı sırasında yüzlerce kişinin ekmek almak için kuyrukta beklediğini belirtti. Halfavi, savaş uçağının fırını bombalamasıyla fırının yıkıldığını ve caddede can pazarı yaşandığını anlattı.


Cesetlerin bir yerde toplanamaması nedeniyle ölü sayısının henüz kesin olarak belirlenemediğini ifade eden Halfavi, kendilerine şimdiye kadar 93 kişinin isminin ulaştığını, çok sayıda ailenin kaybettikleri yakınlarının isimlerini henüz kendilerine iletmediğini belirterek ölü sayısının yükselmesinden endişe ettiklerini söyledi.
Yaralıların halk ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birlikler tarafından Hama ve İdlib'deki sahra hastanelerine kaldırıldığını söyleyen Halfavi, bombalanan caddenin ölü ve yaralılarla dolduğunu, çok sayıda kişinin saldırının şokunda olmasından dolayı yaralılara yardım edemediğini vurguladı.

Fırının enkazından çok sayıda ölü ve yaralının çıkarıldığını dile getiren Halfavi, ''Beşşar Esad bir lokma ekmeği dahi bize çok görmeye başladı. Sivilleri vurmadığını söyleyen Esad, acaba yine hangi yalanın arkasına saklanarak bu işin içinde çıkacak?'' diye konuştu.
İlçenin bir hafta önce ÖSO birliklerinin kontrolüne geçtiğini hatırlatan El Halfavi, Halfaya'da insani durumun çok kötü olduğunu, elektriğin kesik olması nedeniyle halkın ısınma sorunu yaşadığını ve temel gıda malzemelerine ulaşmadığını bildirdi.
Halfavi, Hama ve çevresindeki birçok ilçe ve beldede insanların karınlarını doyuracak bir dilim ekmeğe ve kendilerini soğuktan koruyacak bir battaniyeye ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: