6 Aralık 2012 Perşembe

Sehit Sayisi Artti, Cunku!...


GES, MİT’e bağlandı şehit sayısı arttı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, CHP’li Oran’ın soru önergesine verdiği yanıtta, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın MİT’e bağlanmasından sonra terörle mücadele kapsamında verilen şehit sayısının yüzde 50 arttığını söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir soru önergesine verdiği yanıt, Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın MİT’e bağlanmasının ardından, terörle mücadele kapsamında verilen şehit sayısının yüzde 50’ye yakın bir oranla arttığını ortaya koydu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, 1 Ocak-31 Ağustos 2011 döneminde 52 personelin şehit düştüğünü, GES Komutanlığı’nın MİT’e devredilmesinin ardından 1 Ocak-31 Ağustos 2012 döneminde ise 72 personelin şehit düştüğünü açıkladı. Yanıtı Milliyet’e değerlendiren Oran, “Sayın Bakan GES’in MİT’e devrenin ardından özellikle arazideki askere bilginin, duyumun, istihbaratın aktarılmasında gecikme yok diyor ama maalesef verdiğimiz şehit ve yaralanan asker sayılarımız kendisini doğrulamıyor” dedi.

Oran, Bakan Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, GES Komutanlığı’nın MİT’e bağlanmasının ardından, operasyon bölgesindeki tümen, tugay ve alay seviyesindeki birliklerin görev yapamaz hale geldiği iddialarını yöneltmişti. Oran, “Eskiden GES Komutanlığı Dinleme/Kestirme timlerinin, operasyon icra eden komutanlıkların emrinde görev yaparak, anında elde ettiği istihbari bilgileri aktardığı, bugün ise elde edilen bilgilerin önce Sinyal İstihbarat Başkanlığı’na geldiği, oradan Genelkurmay’a, buradan da birliklere dağıtılması nedeniyle operasyonların gecikmesine ve çatışma sırasında şehit-yaralı asker sayısının artmasına yol açtığı duyumu doğru mudur?” diye sordu. Yılmaz, verdiği yanıtta, şunları kaydetti:

“GES Komutanlığı’nın MİT’e devredilmesi, TSK’nın istihbarat ihtiyaçlarının devir teslim öncesinde olduğu şekliyle, bilgi ve zaman kaybı olmaksızın devam etmesi esasına bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Devir-teslim tarihinden önceki çalışma esasları, devir-teslimin tamamlanmasından sonra da hiçbir değişikliğe uğramadan devam etmektedir. GES Komutanlığı’nın MİT’e devir-teslim tarihinden önceki çalışma esasları, devir teslimin tamamlanmasından sonra da hiçbir değişikliğe uğramadığı için tümen, tugay ve alay seviyesindeki birlikleri menfi yönde etkileyecek veya görev yapamaz hale getirecek bir durum oluşmamıştır. Mevcut durumda TSK’nın istihbarat ihtiyaçları, GES Komutanlığı’nın MİT’e devredilmesinden önce olduğu gibi aynı şekilde karşılanmakta, hatta verilen desteğin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bilgi aktarımında herhangi bir gecikme olmamaktadır.”

Sayıda yarı yarıya artış

Oran, Yılmaz’ın yanıtı üzerine Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Sayın Bakan GES’in MİT’e devrenin ardından özellikle arazideki askere bilginin, duyumun, istihbaratın aktarılmasında gecikme yok diyor ama maalesef verdiğimiz şehit ve yaralanan asker sayılarımızın kendisini doğrulamıyor. Tam tersine şehit ve yaralı asker sayımızın geçen yıla oranla yarı yarıya arttığı görülüyor.
Demek ki siyasi iradenin, hükümetin yaptığı yanlışlıklar var ve bunları bir an önce görüp hatadan dönmesi gerekmektedir” dedi.

Hiç yorum yok: