7 Aralık 2012 Cuma

Mali Polisten Vatan Hainlerine Buyuk Darbe...


PKK'yı besleyen şirketin 260 ortağına büyük darbe

* Türkiye'nin en büyük sigara fabrikalarından birine sahip olan European Tobacco'nun Irak, İran, Kıbrıs ve Romanya üzerinden yaptığı büyük kaçakçılık oyununu, Mali Polis bozdu 


 Kaçakçılıktan elde ettikleri kara parayı döviz bürolarında aklayıp PKK'ya aktardıkları ortaya çıkan, şirketin yüzde 55 hissesine sahip 260 ortağın tüm hisseleri ve mallarına el konuldu

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve MASAK tarafından 2011 yılında başlatılan son yılların en büyük sigara ve içki kaçakçılığı operasyonunun detayları ortaya çıktı. Yapılan soruşturmada, European Tobacco AŞ firmasınca üretilen ve Mersin Serbest Bölgesi üzerinden Irak, İran, Kıbrıs ve Romanya'ya ‘ihraç ediliyormuş' gibi gösterilen sigaraların kaçak olarak yurda sokularak, iç piyasaya sürüldüğü, milyonlarca liralık vurgun yapıldığı tespit edildi.

2.4 MİLYON PAKET SİGARA

Bu tespit üzerine 24 Eylül 2011 günü Türkiye'nin en büyük sigara ve içki kaçakçılık operasyonuna imza atıldı. Operasyonda 2 milyon 412 bin 470 paket kaçak sigara ve 44 bin 28 şişe kaçak içki ele geçirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 4 personelin de aralarında bulunduğu 48 şüpheli gözaltına alındı. 4 kamu görevlisi ile European Tobacco'nun iki yöneticisinin de aralarında bulunduğu 33 şüpheli tutuklandı.

TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM

Bu operasyonda el konulan bilgisayar ve dijital veriler üzerinde 14 ay süren inceleme sonunda Türkiye'nin en büyük kaçakçılık işine imza atan çetenin sigara ve içki kaçakçılığından elde ettikleri paraları, nasıl akladıkları ile terör örgütüne sağladıkları finans da ortaya çıkarıldı. Tüm bu tespitler doğrultusunda ikinci büyük operasyon yapıldı. "Malvarlığı Değerlerini Aklama ve Terör Finansmanı" suçları kapsamında 29 Kasım 2012 günü Ankara, Adana, Ağrı, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Iğdır, İstanbul, Mersin, Şırnak ve Van'da eş zamanlı baskın düzenlendi.

HİSSELERE EL KONDU

Kara paranın aklandığı İstanbul ve Ağrı'da bulunan 16 döviz bürosu, 9 muhasebe bürosu ile 2 bilgisayar yazılım şirketine de baskın yapıldı. 104 şüphelinin ifadesi alındı. Kaçakçılık suçundan elde edildiği belirlenen 7 milyon 500 bin TL'nin bulunduğu operasyonda European Tobacco'nun yüzde 55 hissesine sahip 260 ortak ile 2 üst düzey yöneticinin 2009 yılından sonra sahip oldukları yüzde 55'lik hisselerine, tüm gayrimenkuller ile kara, deniz ve hava taşıtlarına da el konuldu.






SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

EUROPEAN Tobacco AŞ tarafından üretilen sigaralar, Mersin Serbest Bölgesi üzerinden, Irak, İran ve Romanya'ya ihraç ediliyormuş gibi gösteriliyor. Mersin Serbest Bölgesi'nde yurtdışına ihraç edilmek üzere gemilere yüklenen sigaralar, daha sonra açıkta bekleyen gemiye yanaşan küçük teknelere yüklenerek tekrar yurda sokulup iç piyasaya sürülüyor. Paketi 0.24-0.36 TL'ye yurtdışına satılan sigaralar, kaçak olarak geri getirildikten sonra paketi 1.5 TL'den satıldı.

MASAK 80 milyon TL'nin peşinde

MASAK ve Gümrükler Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından organizasyon liderinin Mehmet Teyfur olduğu, sigara kaçakçılığının European Tobacco firması yöneticilerinin bilgisi olmadan yapılamayacağını belirtti. European Tobacco AŞ'nin, 2009, 2010 ve 2011 yılları arasında 80 milyon TL'lik sigara ithalatı yaptığı öğrenilirken bu tutarın ne kadarının kaçakçılık olayında kullanıldığı ise halen MASAK uzmanları tarafından araştırılıyor.

69 AİLENİN MAL VARLIĞINA EL KONULDU

YÜZDE 55 hissenin sahibi olan ve mallarına el konulan 260 kişi, 69 aile üyesi. Karı, koca ve çocuklarından oluşan listede çete lideri M.T. ve ailesi ile iki üst düzey yönetici ve aileleri de yer alıyor. Listede bulunan bazı zanlılar ise şöyle: M.A., M.İ., K.İ., M.E.Ç., M.S., A.R.E., S.S. ve H.K. 

Hiç yorum yok: