19 Aralık 2012 Çarşamba

Haftalık Terör Gündemi (11–18 Aralık 2012)


Terörizm ve Terörizmle Mücadele


11 Aralık 2012
PKK'ya Bestler Dereler'de operasyon
Şırnak’da derin vadiler ve çok sayıda mağaraların bulunduğu Bestler Dereler bölgesinde kış üstlenmesi hazırlığı yaparken tespit edilen PKK’lıları etkisiz hale getirmek için sabahın ilk ışıklarıyla hava destekli operasyon başlatıldı. Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ile Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı’ndan kalkan Kobra helikopterler PKK’lıların bulunduğu alanları ateş altına alıp, bombaladı. Bölgeye daha sonra Sikorsky helikopterlerle Jandarma Özel Harekât Timleri indirildi. PKK’lıların bölgede geçiş yollarını kontrol altına almak için karadan da asker sevkiyatı yapıldı.
Yorum: Anlaşılan güvenlik güçleri ısrarla yazdıklarımıza kulak tıkamadı ve gereğini yapıyor, PKK’nın kış tertiplenme sığınaklarını teker teker bulup imha ediyor. Bu kış PKK’ya rahat yok.
13 Aralık 2012
Terör örgütüne 25 milyon liralık darbe
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat birimlerinin yaptığı tespitlerin ardından Diyarbakır'ın Lice İlçesi kırsal kesiminde operasyonlar başlatan jandarma istihbarat ve özel harekât birimleri sığınaklara gizlenmiş halde 5 tonu toz haline getirilmiş toplam 21 ton esrar ele geçirildi. Ele geçen uyuşturucunun ekonomik değerinin 25 milyon liraya yakın olduğu iddia edilmektedir. Yapılan operasyonda ayrıca çok miktarda giyim eşyası, silah ve mühimmat bulundu. Olayla ilgisi olduğu tespit edilen 3 kişi ise yakalanarak gözaltına alındı.
Esrarın PKK'ya ait olduğu ve bölgede bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktarda uyuşturucu olduğu belirtildi. Diyarbakır Jandarma birimlerinin Ekim ayında gerçekleştirdiği operasyonda 15 buçuk ton esrar ele geçirilmişti.
Yorum: Uyuşturucu PKK'nın en önemli gelir kaynağıdır. Yapılan bu operasyonla örgüte finansal anlamda büyük darbe vurulduğunu sanıyorum. Bölgedeki operasyonların kapsamlı bir şekilde devam etmesi durumunda başka depolarda veya sığınaklardaki stoklar ele geçirilebilir.
14 Aralık 2012
Irak'ın kuzeyinde istihbarat amaçlı uçuş yapan İnsansız Hava Aracı (İHA) tarafından saat 14.00 sıralarında PKK'nın Kuzey Irak'ta bulunan Zap ve Hakurk kamplarında hareketli terörist gruplar tespit edildi. Teröristlerin daha önce hava operasyonunda bombalanan Zap ve Hakurk bölgelerine yerleşmeye çalıştığı belirtilirken, İHA'dan alınan görüntülerin Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'ndaki komuta merkezine aktarılması üzerine, alınan bilgi bölgedeki yerel istihbarat kaynaklarınca da teyit ettirildi. Yetkililer hava operasyonu için öncelikli olarak kalkış yapan 4 savaş uçağının emniyetli bir şekilde üsse döndüğünü, operasyonun bölgeye giden takviye uçaklarla devam ettiğini belirtti.
Yorum: Tespit edilen teröristlerin kış tertiplenmesi için yer değiştiren PKK elemanları olduğu değerlendirilmektedir. Uludere sonrasında yerel istihbaratla da teyit ettirme prosedürü uygulanmaya çalışılmaktadır.
16 Aralık 2012
Öldürülen PKK'lıları şehit yazmışlar
Güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada ölen PKK’lı 4 teröristin Siirt Nüfus Müdürlüğü’nde kütükten düşürülürken ’şehit’ diye yazıldığı ortaya çıktı. Olayla ilgili haklarında idari ve adli soruşturma başlatılan memurlar Osman V. ve Şakir B. açığa alındı. İdari tahkikat devam etmektedir. Şehit kaydedilen PKK’lıların Siirt’in Eruh İlçesi kırsalında 3 Ekim’de çatışmada ölen Erdal Ceylan, 4 Ekim’de çatışmada ölen Edip Çiçek ile 7 Mayıs’ta Siirt kırsalında çıkan çatışmada ölen Ayhan Koçak ve Bilal Beybağa olduğu ileri sürüldü.
Yorum: Bu olayın sehven değil bir baskı ile yapıldığına inanıyorum. PKK veya KCK’dan kendilerine gelen baskılara dayanamayarak yapılan bu yanlışlık, gerçek şehitlerin ailelerine saygı göstermeyen insanlar olduğunu sanıyorum.



Havadan operasyon
PKK’lıların il merkezi ve ilçelerde saldırı planladıkları belirtilen açıklamada, askeri birlikler ve köy korucularının katıldığı hava destekli operasyon düzenlendi.
Tunceli’de kış üstlenmesine hazırlanan 35–40 kişilik 2 ayrı PKK’lı grubu etkisiz hale getirmek için dün saat 06.00 sıralarında hava destekli operasyon başlatıldı. Operasyona Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı, Tunceli 4’üncü Jandarma Tugay Komutanlığı’ndan Jandarma Özel Harekât timler ile profesyonel askerler katıldı.

Operasyonlar kar kalınlığının yarım metreyi geçtiği hava sıcaklığının eksi 15 derece olduğu Tunceli’nin merkeze bağlı Kutuderesi içinde bulunan Roj Deresi Mevkii ile Tunceli-Pülümür arasındaki Alacak ile Zağge arasındaki kırsal alanda yoğunlaştığı belirtildi. Kobra helikopterler PKK’lıların bulunduğu alanları yoğun ateş altına alıp, bombaladı.
Yorum: Bu dönem güvenlik güçleri için en verimli dönemdir. Kış tertiplenmesine geçebilmek için yer değişikliğinde bulunan fakat hareket kabiliyeti zayıflayan PKK’lının etkisiz hale getirilmesi için en uygun zamandır. Askerin de hareket kabiliyeti zayıflasa da helikopterleri kullanarak bu zayıflığı aşabilir.

Doç. Dr. Emruhan Yalçın

Hiç yorum yok: