19 Aralık 2012 Çarşamba

Gurbetcilere SGK Mujdesi...


Yıllardır Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının yaşadığı sorun, nihayet SGK Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığının çalışmalarıyla sona erdi...


Almanya, 1960′larla birlikte emek göçü verdiğimiz Avrupa ülkelerinin başında geliyor.

Öyle ki, yurtdışına giden her vatandaşımıza ‘Almancı’ adını vermişiz. Yine Almanya, 01.11.1965 tarihinde yürürlüğe giren sözleşmeyle, ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yaptığımız ilk ülkelerden.
İkili sosyal güvenlik sözleşmelerinin en önemli avantajı, bir ülkede sahip olduğunuz sigortalılık haklarınızı diğer ülkede de kullanmaya elvermesidir. Örneğin Türkiye’de sağlık sigortası hakkınız varsa, geçici olarak Almanya’da bulunduğunuz sırada da sağlık güvencesi kapsamında sayılırsınız.

Gelgelelim Almanya ile imzaladığımız sözleşme yıllarca SSK tarafından uygulandığından ve daha çok işçi temelli tanımlamalara yer verildiğinden, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları açısından sorunlar yaşanıyordu. Örneğin bir Bağ-Kur sigortalısı veya aile bireyleri, geçici olarak Almanya’ya gittiğinde, sağlık sigortasından yararlanamıyor, masraflarını cebinden karşılıyordu. Aynı sorunu kamu çalışanları ve emeklileri de yaşıyordu.

SGK Yurtdışı Dairesi sorunu çözdü

Yıllardır Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının yaşadığı sorun, nihayet SGK Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı’nın çalışmalarıyla sona erdi. Bundan sonra Bağ-Kur (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) mensuplarının gerek kendileri gerekse bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Almanya’da bulundukları sürelerde de sağlık yardımlarından yararlanabilecekler. Eğitim için Almanya’da bulunan hak sahipleri de aynı imkandan yararlanabilecek. Geçici görevle, öğrencilik veya seyahat sebebiyle Almanya’da bulunacak kişilerin, SGKmüdürlüklerinden hak sahipliği belgelerini almaları yeterli olacak. Yeni düzenlemeden emekli, çalışan ve hak sahipleriyle toplam 15 milyonluk nüfusun yararlanması bekleniyor.

Hiç yorum yok: