19 Aralık 2012 Çarşamba

Batman'da Esrarengiz Mezar Taşları


Batman Kozluk ilçesi Alıçlı köyünde bulunan eski dönemlere ait mezarlıkta yer alan birçok mezar taşının üzerinde yer alan figürler merak uyandırıyor.


Hangi döneme ve kimlere ait olduğu bilinmeyen mezarlarla ilgili inceleme başlatan Batman Müze Müdürlüğü, yapılacak incelemenin ardından mezarlığın kültür varlığı olarak tescillenmesi durumunda mezarlığı koruma altına alacak.

Kozluk ilçesi Alıçlı köyünde (Norşen) bulunan eski dönemlere ait mezarlıkta yer alan birçok mezar taşının üzerinde yer alan insan ve değişik nesne figürleri merak uyandırıyor. Köyün hemen girişinde yer alan ve çok eski dönemlere ait olduğu varsayılan mezarlıkta bulunan birçoğu tahrip olmuş mezar taşlarında çocuk, insan, güneş, değişik dilde yazılmış yazılar yer alıyor.

İnsan boyu büyüklüğünde mezar taşlarının da yer aldığı mezarlığın bir hayli ilgi çektiği ve merak uyandırdığını belirten köy sakinleri, "Rivayetlere göre büyük mezar taşları, o mezarda yüksek mertebe de bir kişinin yattığına işaret edildiğini gösteriyor." dedi.




Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof Dr Abdusselam Uluçam, Türkiye'de genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Azarbeycan ve Kuzey İran bölgesinde de bu tür taşlara rastlandığını söyledi.

Uluçam, "Örnek vermek gerekirse mezar taşının insan biçiminde şekillendirilmesi bize Orta Asya'da ki Göktürk dönemindeki balbalları hatırlatır. Onun ötesinde Akkoyunlu ve Karakoyunlu dönemlerin mezar taşları taşların rengine göre mesela Akkoyunların beyaz taş, Karakoyunların daha çok bazalt olmak üzere koyu taşların üzerine koç ve koyun şeklinde sandukaları şekillendirdiklerini görüyoruz. Bunun dışında mezarların üzerinde at şeklinde, eğerlenmiş at şeklinde şekiller olabiliyor. Üzerinde kılıç balta savaşla ilgili herhangi bir kabartma veya resim varsa burada yatan insanın muhtemelen kahraman bir savaşçı olduğu, eğer üzerinde tırpan orak gibi resimler varsa bunların çiftçilikle uğraştığı, tarak makas gibi figürler varsa bunlarında berber olduğuna işaret ediliyor. Yani mesleklerle ilgili bir takım semboller olduğu gibi insan figürleri ve hayvan şekilleri de çizildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgede daha çok Şii mezhebine ait Müslümanlar ya da bu bölgedeki Yezidilerin ya da diğer Hristiyan grupların mezarlarında da buna benzer mezar taşlarına rastlandığını ileri süren Uluçam, "Bunlar bu dönemden kalmış olabilir. Ancak bu taşların nihai olarak ne zaman yapıldığını bilimsel açıdan dile getirmek gerekirse o zaman biz deriz ki bunların bilimsel olarak araştırılması üzerindeki varsa kitabelerin tarihlerinin okunması gerekir ve o zaman net bir tarihleme yapabiliriz. Tabi önce bu tür buluntuların korunması, korunması için de müze ve kültür müdürlüğü aracılığıyla bu ilin valisi ya da kaymakamına haber verilerek bunları bilimsel bir yaklaşımla korumak gerekir." diye konuştu.

Uzman ekiplerin mezarlıkta inceleme yapacaklarını belirten Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal ise "Mezarlığı henüz yerinde görmedik. Müdürlüğümüz uzmanları yerinde inceleme yapacak. Gerekli incelemelerde uzmanlarımıza soracağız. İncelemenin ardın şayet kültür varlığı ise gerekli koruma tedbirleri alınacaktır." şeklinde konuştu.


Haber : http://www.ilginchaber.com/haber/esrarengiz-mezar-taslari-h1047.html#ixzz2FYUOCobI

Hiç yorum yok: