1 Aralık 2012 Cumartesi

AKP kudurdu, Muhalif Belediyelere Saldiriyor. Kendi Belediyelerinde Yolsuzluklar Ayyuka Cikti...


AKP’nin yoğun çabalarla TBMM’den geçirmeyi başardığı Büyükşehir Belediye Yasası için söz sırası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de.Muhalif belediyelere yapılan operasyonlar ise hız kesmeden devam ediyor.
AKP iktidarda olduğu 10 yıllık dönemde, 'seferberlik' denebilecek şekilde bir belediyecilik faaliyeti yürütmesine rağmen, özellikle kıyı şeridinde istediğini elde etmekten uzak kaldı.Bu doğrultuda kıyı belediyelerinde ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk suçlamalarını tercih eden AKP’ bu sefer yargiya takildi.

AKP’li belediyelerde yolsuzluğu açıklayacağım



İstanbul belediyelerinde, özellikle de AKP'li belediyelerde ayyuka çıkan yolsuzluk iddialarına bir yenisi eklendi.
Hakkı İsmail Şimşek: AKP’li belediyelerde yolsuzluğu açıklayacağım
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski AKP’li il genel meclisi üyesi Hakkı İsmail Şimşek, AKP’li belediyelerde büyük yolsuzluklar yapıldığını iddia etti. Şimşek, AKP’li belediyelere “Hodri Meydan! Yolsuzluk yok, diyebilir misiniz?” diye meydan okudu ve bakanlık müfettişlerini göreve çağırdı.


İzmir, Balıkesir, Bodrum Davalari

İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi mensubu 130 kişi hakkında “çete üyesi”, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’na da “örgüt lideri” sıfatıyla ve 397 yıl hapis istemiyle açtığı dava sanıkların beraat etmesiyle sonlanmıştı.
Halka ücretsiz su hizmeti sağlayan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında açılan dava sonucunda alınan 8 yıl 4 ay hapis cezası geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından onaylandı ve Özgüven görevinden alındı. Oysa 2010 yılında aynı suçlamayla yargılanan Dikili Belediye Başkanı beraat etmişti. Bülent Arınç’ın bir televizyon programında “Osman Özgüven’in yargıtayda bekleyen dosyaları var” şeklindeki açıklamasından sonra Özgüven jet hızıyla Özgüven mahkum edildi.


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da Haziran ayında yapılan bir operasyonla “ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla 100 gün tutuklu kalmış, Ekim ayında ise tahliye olarak görevine geri dönmüştü.
Kasım ayında Balıkesir Belediyesi’ne düzenlenen yolsuzluk operasyonunda da Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen gözaltına alınmış ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Büyükşehir Belediye Kanunu neler getiriyor ?
Yeni yasayla büyükşehir olmak için gereken 1 milyon nüfus sınırı 750 bine çekiliyor. Bu doğrultuda AKP’nin işlerinin pek yolunda gitmediği Hatay, Tekirdağ, Aydın gibi belediyelerin de içinde olduğu 13 şehrin büyükşehir olması planlanıyor.
Köylerin, meraların, sulak alanların ve tarlaların iskâna açılması mümkün hale getiriliyor, dolayısıyla yeni rant alanları tarif edilmiş oluyor.
Kanalizasyon, su şebekesi ve yol yapımında veya bunların tamirinde vatandaştan katkı payı alınmasının önü açılıyor.
Halka ücretsiz su dağıtan bir belediye başkanı görevden alınırken, yeni yasayla ibadethanelere ücretsiz su dağıtımının yapılması planlanıyor.
Tüzel kişiliği kaldırılan köy, belde ve il özel idarelerinde çalışan personellerin, oluşturulan bir Tasfiye ve Paylaştırma komisyonuyla “uygun görülen” yerlere devredileceği belirtiliyor. BU tabloya bakıldığında belediye personeli için bir mağduriyet döneminin başlayacağı öngörülüyor.
Öte yandan Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada “Kanun incelendiğinde kamu hizmeti niteliğindeki asli ve sürekli görevlerin artık kamu hukuku ilkeleri ile değil özel hukuk hükümleri doğrultusunda özel sözleşmeli personel eliyle yapılabileceği hükme bağlanmıştır. Bu bakımdan, kamu hizmetlerinin nasıl yürütüleceğini düzenleyen Anayasa’nın 128’inci maddesine de aykırılığı söz konusudur” dendi ve yasanın cumhurbaşkanınca tekrar meclise iadesi istendi.

Hiç yorum yok: