24 Kasım 2012 Cumartesi

Yine ihmal, yine ölüm: Kaza değil, cinayet

Yine ihmal, yine ölüm: Kaza değil, cinayet

Türk-İş ve Tes-İş, Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde dün meydana gelen iş cinayetliyle ilgili sert açıklamalarda bulundular.

Türk-İş ve Tes-İş, Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde meydana gelen kaza ile ilgili olarak “Kaza değil, cinayet” açıklamasında bulundu.
Dün Samsun’un Tekkeköy İlçesi Sanayi Mahallesi Selyeri mevkiinde Eti Bakır'a ait işletmede, amonyak tankının kapağında yapım çalışması devam ederken çökme meydana gelmesi ve çok sayıda işçinin çöken kapak altında kalmasıyla Türkiye’deki iş cinayetleri zincirine bir yenisi eklenmiş oldu.
Bunun bir kaza olmadığını aksine bir cinayet olduğunu ifade eden Türk-İş, günümüzde özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve esnek çalışma biçimleriyle Türkiye’de sağlıksız ve güvenliksiz bir çalışma hayatının işçilere dayatıldığının altını çizdi.
Özelleştirildikten sonra Cengiz İnşaat AŞ’nin mülkiyetine geçen işyerinde işveren, Türk-Metal Sendikasının örgütlenme çalışmalarını 17 işçiyi işten atarak engellemeye çalıştığını belirten Türk-İş, yaşanan facianın, işyeri önünde direnen işçilerin Anayasal hakkı olan örgütlenme talebine kulak tıkayan işverenin, iş sağlığı iş güvenliği önlemlerini yeteri kadar almadığının göstergesi olduğunu dile getirdi.



Hayatını kaybeden ya da yaralanan işçilerin taşeron işçi olduğuna dikkat çeken Türk-İş, yaşanan facianın sorumlularının en kısa sürede bulunmasını talep etti ve bu konuda yetkilileri göreve çağırdı.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, işçilerin 300 tonluk amonyak tankı kapağının altında kalması, iş sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığının, bu denli riskli bir işte çalışan işçilerin göz göre göre ölüme terk edildiğinin bir ifadesi olduğunu kaydetti.
Tes-İş, ilk belirlemelere göre 6 işçinin hayatını kaybetmesine, çok sayıda işçinin yaralanmasına sebebiyet verenlerin bir an evvel belirlenmesini ve hak ettikleri cezaya çarptırılmasını talep etti.

Hiç yorum yok: