26 Kasım 2012 Pazartesi

Bölünme Anayasası’nda başkanlık mesaisi başladı


Bölünme Anayasası’nda başkanlık mesaisi başladı, İmralı'nın işaretiyle AKP’yle BDP, Başkanlık önerisinde birleşti. Her iki parti de Yeni Anayasa'nın yürütme bölümüne Başkanlık sistemini önerdi. Yürütme bölümüne ilişkin önerilerin bu hafta içinde tamamlanması hedefleniyor.


 Bölünme anayasasında AKP’yle BDP başkanlık önerisinde birleşti. Her iki partide anayasanın yürütme bölümüyle ilgili Başkanlık sistemini önerdi.BDP’nin yıllardır dilinden düşürmediği Valiler seçimle gelsin önerisine Pakistan dönüşü Başbakan’dan da destek gelince, başkanlık pazarlıkları netleşti.
AKP, İmralı ve Oslo süreçleriyle yürüttüğü açılım pazarlıkları sonucu "Türk Tipi Başkanlık" modelinde karar kıldı.



Bu modele göre; valiler seçimle iş başına gelecek, tek parlamento olacak, başkan isterse erken seçim kararı alabilecek. Bu karar sonucu hem başkanlık hem de parlamento seçimleri yenilenecek.

Üstelik Devlet Başkanı’na meclisin kabul ettiği yasaları veto yetkisi tanınacak.

Bölünmenin dayatıldığı uzlaşma masasında yürütme bölümünün ardından yargı bölümüne geçilecek. AKP şimdiden bu bölüme ilişkin başkanlıkla uyumlu öneriler hazırladı.

Buna göre Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak. Anayasa Mahkemesi üyelerini Başkan ve Meclis seçecek. Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’na Meclis’ten de üye seçilebilecek.

Bölünme anayasası masasında Yürütme bölümüne ilişkin önerilerin bu hafta içinde tamamlanması hedefleniyor. 

Hiç yorum yok: