26 Kasım 2012 Pazartesi

Rice, Türkiye için de kehanetini açıkladı:


Rıce: Türkiye'deki Kürtlerin umudu bağımsız bir devlet kurmak

"Seçimler bitti, şimdi Amerika'nın hareket vaktidir". Büyük Ortadoğu Projesi'ni 2003'te genişleterek yeniden sahneye koyan Amerika'nın eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Suriye için Obama'ya böyle çağrı yaptı. Rice, Türkiye için de kehanetini açıkladı: "Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplar Türkiye'deki kardeşlerini de isyan başlatmaları için cesaretlendirebilir."

Condolezza Rice. Türkiye onu Condi olarak tanıdı. Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı iken Ortadoğu'da 22 ülkenin sınırları, haritaları ve rejimlerini değiştireceklerini ilan etmişti. Bu ülkeler arasında Türkiye de vardı.

Ortadoğu'daki ülkeleri bölmek için fırsatın kaçmak üzere olduğunu söyleyen Rice, Washington Post gazetesinden Amerikan yönetimine seslendi: Seçimler bitti, artık Amerika adım atmalı.

Amerika'nın eski Dışişleri Bakanı, Türkiye'de hala ayakta duran milli kimliğe karşı Kürtlerin istisna oluşturduğuna dikkat çekti. Rice, "Hala büyük ölçüde asimile edilmediler. Ankara onlara güvenmiyor. Kürtlerin umudu ise bağımsız bir devlet kurmak" dedi.

Condolezza Rice, Güneydoğu'da Kürt isyanı ihtimalini de gündeme getirdi. Rice'a göre, Kürtler Suriye'den koptuktan sonra Türkiye'deki kardeşlerine de aynısını yapmaya teşvik edebilir.

Rice, Ortadoğu'nun etnik ve mezhepsel parçalara ayrılmasında en önemli iki engelin Suriye ve İran olduğunu vurguladı. Condolezza Rice, Suriye'yi Arap Ortadoğusu'nun köprüsü, İran için ise günümüzün Karl Marx'ı diye niteledi.

Hiç yorum yok: