28 Kasım 2012 Çarşamba

Dünyanın kaderini değiştirecek 4 SALINCAK (Sal Gitsin)ülke


ABD'de düşünce kuruluşları tarafından yayımlanan bir raporda, Türkiye, büyüyen ekonomisi, demokrasisi, bölge ve dünyadaki artan rolüyle, "uluslararası düzenin yörüngesini değiştirebilecek" 4 "küresel salıncak ülke"den biri olarak tanımlandı.


SALINCAK (SAL GITSIN ) ÜLKE TANIMLAMASIRapordaki "salıncak ülke" kavramı, ABD'de, kararları her seçimde değişen, bu nedenle de ABD başkanlarının seçilmesinde çok kritik rol oynayan "salıncak eyalet" kavramından geliyor. Bu noktada, rapora göre, tıpkı ABD'deki "salıncak eyaletler" gibi, uluslararası sistemdeki değişken yaklaşımları nedeniyle Türkiye, Brezilya, Endonezya ve Hindistan da uluslararası düzende "küresel salıncak ülkeler" konumunda.

YENİ JEOPOLİTİK GELİŞMELERE GEBERaporun ana teması da, bu "küresel salıncak ülkelerin hep birlikte, yeni küresel sorumluluklar alma, halihazırdaki kurulu güçlerin çabalarına katılma veya kilit zorlukların çözümünü karmaşıklaştırma gibi yapacağı seçimlerin, şu anki uluslararası düzenin yörüngesini kesinlikle değiştirebileceği ve geniş jeopolitik sonuçlara vesile olabileceği" üzerine kurulu.

Raporun amacı ise, ABD ve Avrupalı müttefiklerin, uluslararası düzeni güçlendirmek için "küresel salıncak ülkeler" olan Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Endonezya ile nasıl daha yakın ortaklıklar yapabileceği konusunda yaklaşım ve öneriler sunmak. 

Hiç yorum yok: