25 Kasım 2012 Pazar

Arap Bahari'nin Yeni Firavunu,




Arap Bahari'nin Yeni Firavunu,

Diktatör suçlamasıyla devrilen Mübarek’ten bile daha geniş yetkiler taşıyan düzenlemeye ordu ve yargı da karşı çıktı. Mursi ise “Bunlar kiralık muhalifler. Geri adım atmayacağım. Allah beni bu gemiye kaptan yaptı” diye çıkıştı
Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yayınladığı bir kararnameyle kendisini Mübarek’in diktatörlük rejiminden bile daha güçlü hale getirmesine tepkiler devam ediyor. Dün ülke genelinde onbinlerce kişi sokaklara dökülerek Mursi yandaşlarıyla çatıştı. Muhalifler devrimin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nı doldurarak yargıyı etkisiz hale getiren ve yeni anayasanın yazılmasını “İslamcı bir kurula” teslim eden kararnamenin iptalini talep etti. Çıkan olaylarda 175 kişi yaralandı. Polis Kahire ve İskenderiye’de 100’e yakın muhalifi gözaltına aldı.



Yargıya en büyük saldırı
Mursi, kendini “Yeni Firavun” ilan eden öfkeli kalabalığı “kiralık muhalefet” olmakla suçladı. Kararları geri almayacağını söyleyen Mısır lideri, “Allah beni bu geminin kaptanı yaptı” diye konuştu. Mursi’nin kararlarını hemen uygulamaya koyan yeni atanan başsavcı Talat İbrahim Abdullah, devrime karşı işlenen suçlara yönelik kapsamlı soruşturmaların kısa süre içinde başlatılacağını bildirdi.
Ancak Mısır’ın en yüksek yargı makamı olan Yüksek Yargı Konseyi, Mursi’nin hamlesini “yargı bağımsızlığına eşi görülmemiş en büyük saldırı” olarak niteleyerek, alınan kararların derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu. El Kuds El Arabi gazetesi de son gelişmelerden ordunun da rahatsız olduğunu öne sürdü. Gazeteye isim vermeden konuşan Mısırlı subaylar, Mursi karşıtı gösterilere destek verdiklerini belirtti.
AB ve ABD tepkili
AB Mursi’den verdiği demokratik taahhütlerine bağlı kalmasını istedi. ABD Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland ise “Devrimin arzularından biri, gücün bir kişinin elinde toplanmamasını sağlamaktı. Ancak bu kararlar endişeleri artırdı” yorumunu yaptı.
Mursi ‘tek adam’ oldu
- Göstericilere yönelik tüm şiddet olaylarına ilişkin soruşturmalar tekrar yapılacak.
- Mursi’nin yayınladığı yasa ve kararnameler iptal edilemeyecek, itiraz yolu kapalı olacak.
- Cumhuriyet başsavcısını Mursi atayacak.
- Kurucu meclise yeni anayasayı hazırlaması için iki ay daha verilecek.
- Kurucu meclis ya da parlamentonun üst meclisi Şura Konseyi hiç bir yargı mercii tarafından lağvedilemeyecek.
- Cumhurbaşkanı devrimi, ulusal birliği korumak ya da ulusal güvenliği sağlamak için gerekli gördüğü her önlemi almaya yetkili olacak.
Polis biber gazıyla dağıttı
Kararnamenin geri çekilmesi için Tahrir Meydanı’nda oturma eylemi başlatan kalabalığa polis biber gazıyla müdahale etti. Mursi’nin ülkeyi tek adam iktidarına taşımasından endişe eden Mısırlılar, Hürriyet ve Adalet Partisi’nin binalarını ateşe verdi. Mursi ise Tahrir’e birkaç kilometre uzaklıktaki sarayında yandaşlarına seslendi.

Hiç yorum yok: