21 Kasım 2012 Çarşamba

Kudüs'te Osmanlı eserleri bir bir yıkılıyor, Sahip Cikip Hadlerini Bildirmemiz Gerek...

Kudüs'te Osmanlı eserleri bir bir yıkılıyor

İsrail Kudüs'ü Yahudileştirme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kudüs'teki Osmanlı isimlerini Yahudi isimleriyle değiştiren İsrail, Mescid-i Aksa ve çevresindeki kazı ve yıkma çalışmalarını sürdürüyor. Kudüs kenti gittikçe Yahudileşirken İslam eserlerinin her gün bir taşı yok ediliyor.

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği) İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme çalışmalarıyla ilgili hazırladığı raporu tamamladı. Rapor, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı yok edecek kazı çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belgeliyor. Rapora göre İsrail, Kudüs'ü Yahudileştirmek için bir yandan yeni sinagoglar inşa ederken diğer taraftan Mescid-i Aksa ve çevresindeki İslam eserlerinin cadde, sokak adlarını değiştiriyor.
OSMANLI İZLERİ YOK OLUYOR
İsrail'in Mescid-i Aksa ve çevresiyle ilgili yürüttüğü sinsi plan ve projeler raporda şu şekilde yer alıyor: Ağlama Duvarı'nı genişletmek. Bu duvarın genişletilmesi için Mescid-i Aksa'nın külliyesinde bulunan bazı tarihi eserleri yıkmak. Mervan Mescidi'nin altından tünel açıp Mescid-i Aksa'nın içine kapı açmak. Mescid-i Aksa'nın güneyinde bulunan Sülasi kapısını açıp Yahudilerin Mervan mescidine girmelerini sağlayıp bu mescidi sinagog haline dönüştürmek. Mescid-i Aksa'nın doğu duvarında bulunan Rahmet kabristanındaki sahabe kabirlerini kazıyıp teleferik istasyonu kurmak. İkinci tapınağın kalıntılarını bulmak için Kubbet-üs Sahra ve Kıbleli caminin aralarında yer altından başlanmış olan kazılara devam etmek. Kudüs surları hizasında Mescid-i Aksa'nın çevresine çeşitli tüneller ve köprüler inşa etmek. Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, "Bu planlar Mescid-i Aksa'nın çevresindeki İslami vakıf binalarını yıkıp yerine sinagogları inşa edileceğini göstermektedir. Bu projeleri gerçekleştirmek için iki kurum görevlendirdiler. Bunlar Yahudi Mahallesi Geliştirme ve Onarma Şirketi ile Ağlama Duvarı Mirasçıları Cemiyeti'dir" dedi. Demirci, "Yok etme çalışmalarını bir an önce durdurmalıyız ve mirasımıza sahip çıkmalıyız. Her gün Mescid-i Aksa'nın bir taşını yok ediyorlar. Osmanlı'dan kalan eserlerimiz yıkılmak üzere" diye konuştu.

Hiç yorum yok: