27 Kasım 2012 Salı

Kurtaja Zorlanan Kadinlar...


Fakir kadınlar kürtaja zorlanıyor

Avrupa’da ekonomik krizle mücadele eden devlet yetkilileri tarafından gündeme getirilen radikal tasarruf tedbirleri tartışmalara neden oluyor.


Halk, yıllardır alışageldikleri sosyal hayatlarını altüst eden tasarruf tedbirleri yüzünden isyan edecek hale geldi. Üstelik bu durum sadece yunanistan için geçerli değil.
Krizden en az etkilenen ülkelerden biri olan Danimarka’da ekonomik durumu kötü olan kadınların, belediyelerin sosyal danışmanları tarafından kurtaj yapmaya zorlandığı ortaya çıktı.
Bu kadarına da pes, diyen Danimarkalılar, yetkililere ateş püskürüyor Avrupa Birligi'ne üye olduğu kendi para birimi olan kronu kullanan Danimarka, Euro krizinden en az etkilenen ülkelerden biri olarak biliniyor. Ancak bu başta hükümet olmak üzere çeşitli devlet yetkililerinin krizi öne sürerek radikal tasarruf tedbirlerini hayata geçirmesine engel olmuyor.
Danimarka Devlet Televizyonu DR'de yayınlanan bir habere göre; ülkenin farklı yerlerinde yer alan belediyelerin sosyal danışmanları fakir kadınları, doğacak çocukları çok masraflı olacağı için kürtaj yapmaya zorluyor.
Reddedenler ise; “Maddi durumun kötü, çocuğa bakamazsın bu durum da da Gençlik Dairesi çocuğuna el koyar” tehdidiyle sindiriliyor. 21 yaşındaki Simone Jørgensen, o kadınlardan biri. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında hamile kalan Jørgensen, yaşadığı belediyenin sosyal danışmanı tarafından kürtaja zorlandığını söylüyor. DR’ye konuşan Jørgensen, “Hamile olduğumu öğrendikten bir süre sonra yaşadığım belediyenin sosyal danışmanıyla görüştüm. Bana maddi durumumum müsait olmadığını kürtaj yaptırmam gerektiğini söyledi. Karşı çıktığımda ise; cocuk doğarsa devlet ona el koyar ve onu bir daha göremezsin. O yüzden kızın sende kalsın istiyorsan kürtaj yaptır dedi." ifadelerini kullandı.

DR tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Simone Jørgensen’in başına gelenler, münferit bir olay değil. Ülkenin farklı yerlerinde bulunan birçok belediyenin sosyal danışmanları maddi durumu kötü olan kadınları kürtaja zorluyor. Şu ana kadar mahkemeye intikal etmiş birçok vaka bulunuyor. Avukatlar konuyla ilgili davaların son dönemde ciddi oranda arttığını söylüyor. Danimarka’nın en büyük ikinci şehri olan Arhus’ta yaşayan avukat Rasmus Hedegaard, her ay en az bir kadının belediye yetkilileri tarafından kürtaja zorlandığı iddiasıyla kendisine başvurduğunu söylüyor. Hedegaard, “İnsanların kürtaj olmazsan çocuğuna devlet el koyar diye tehdit edilmesi son derece üzücü. Bu konuların esasen birbiriyle hiçbir ilgisi yok. Ayrıca devlet yetkililerinin de oturdukları yerden vatandaşlara böyle zalimce yol göstermeleri de doğru değil.” diyor.

Öte yandan Simone Jørgensen’i kürtaja zorlayan belediyenin sosyal danışmanı Peter Brügge yaptığında herhangi bir yanlış olmadığını savunuyor. Konunun medyada yer almasından sonra bir açıklama yapan Brügge, "Bence kürtaj hakkında konuşmanın bir sakıncası yok. Kürtaj bir seçenektir." dedi. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Arhus Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Trine Schultz ise; kürtajla ilgili tavsiyenin belediye yetkilileri tarafından değil ancak doktorlar tarafından ve ancak ciddi bir sağlık sorunu söz konusu olduğunda yapılabileceğini söyledi.

Hiç yorum yok: