12 Şubat 2014 Çarşamba

VATAN HAINLERININ KORKULU RUYASI, NEMRUT MAHKEMELERININ KURBANI TESKILAT-I MAHSUSACI..

(NEMRUT) MUSTAFA PAŞA DİVAN-I HARBİ’NDE YARGILANARAK İDAM EDİLEN BİR KUVA-YI MİLLİYECİ: DRAMALI RIZA BEY 

Dramalı Rıza Bey, Sadrazam Damat Ferit Paşaya suikast te-şebbüsünde bulunmak suçuyla yargılanmış ve 12 Haziran 1920’de ası-larak idam edilmiştir. Kendisi bir Essiz bir Teşkilât-ı Mahsusa” elemanıdır. Milli Mücadelenin başlarında ise bir Kuva-yı Milliyeci olarak ülkesi ve milleti için mücadele eden değerli bir şahsiyettir. 
Millî direniş ve teşkilâtlanmanın ilk öncülerinden olmuştur. Onu cephelerde bir müfreze kumandanı olarak görmekteyiz. Birinci Anzavur İsyanı’nda ise isyanın bastırılmasında önemli rol oynayan bir “Takip Müfrezesi” kumandanıdır. Millî kuvvetlerin ihtiyacı olan silah ve cephanenin temini için Akbaş Cephaneliği’nin basılmasında başrol oynamıştır. Damat Ferit Paşayı öldürme planının tetikçiliğini de yine o üstlenmiştir. 
Oldukça kısa sayılabilecek ömrü hep fırtınalı ve dağdağalı olarak geçmiş, ülkesi ve milleti için mücadele etmiş ve bu uğurda ölmüştür. 

Dramalı Rıza Bey, kendisini yakından tanıyan meşhur Türk casusu İngiliz Kemal’in verdiği bilgiye göre “uzun boylu, iri yapılı, parlak bakışlı” bir fiziki görünüme sahipti. Hasan İzzettin Dinamo’nun Kutsal İsyan isimli eserinde de Dramalı Rıza Beyin, adeta bir silah deposunu andıracak derecede üzerinde silah ve bomba taşıyan, uzun boylu ve genç görünüşlü olduğu belirtilmektedir1. Dramalı Rıza Beyin, kendi müfrezesi ile birlikte takip kumandanlığı yaptığı günlerdeki fiziki görünümü şöyleydi diyebiliriz: “Başında siyah bir kalpak taşıyordu ve çehresi uzun denilebilecek derecede sakallıydı. Sırtında, rütbelei sökülmüş, kışlık, haki, eski bir zabit cekei taıyordu. Ayaklaında yün konçlu bir Kafkas çizmesi vardı ve bacağında asker panolonu bulunuyordu. Göğsünde bir bölüğe yetecek kadar mermiler-le dolu fişeklik vardı. Belinde ie bir Barebellum silah, boynunda bir askeri dürbün ve harita cantası taşıyordu. Belinde ise yine bombalar bulunuyordu.
Yine Dramalı Rıza Beyin, mert, hayata bir bardak su kadar kıymet vermeyen, ölümü hiçe sayan, konuşurken bile dişlerini sıkacak kadar sert, demir kalpli denilecek kadar acımasız bir kişi olduğu, kendisini tanıyanlar-ca hakkında yazılan karakteristik özellikleridir. Öyle ki idam edilmek üzere bulunduğu esnada bile, en küçük bir korku ve telaş eseri göstermeyecek kadar derin bir sükûnet ve feragat içinde olmuş, asabına son derece hakim, sakin ve fütursuz bir insan görüntüsü çizmiştir. 

Hiç yorum yok: