14 Ocak 2013 Pazartesi

Balyoz tertibini Genelkurmay bozdu

Balyoz tertibini Genelkurmay bozdu, Balyoz asıl şimdi indi...

Balyoz Davası’nın gerekçeli kararında dava dosyasındaki belgelerin sahte olduğu yönündeki iddiaların ardından mahkemenin davadaki belgelerin Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri birimlerde asıllarının bulunduğunu belirtmesi üzerine
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yalanlama geldi. TSK’dan yapılan açıklamada Genelkurmay’da olduğu iddialarının asılsız olduğu söylendi, harekat planı adlı bölüm ve ekinin mevcut olmadığını bildirildiği belirtildi.
Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden, hukuki sürecin nasıl işleyeceğini Sozcu.com.tr’ye anlattı.
HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
“Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı sanık vekillerine ve vekili olmayan sanıklara resmi olrak tebliğ edildikten sonra onlar temyiz dilekçelerini hazırlarlar. Ve dilekçeleriyle birlikte dosyalar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. Yargıtay karar hakkında görüşünü hazırlayarak, dosyayı ilgili ceza dairesine gönderir. Ceza dairesinin tetkik hakimi dosya üzerinde çalışma yaparak, Başkanlıkla belirlenen günde görüşmek üzere kurula sunar. Ve kurulda görüşmeler sırasında kendi görüşünü, sorularına yanıt vermek suretiyle açıklar. Sonrasında kurulun kararı beklenir. ”
BALYOZ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR
“Yargılama aşamasında adaletli yargılamadan uzaklık yakınmaları ayukka çıkan, savunma hakkına saygı gösterilmeyen, düzmece olduğu ileri sürülen belgeler için, gerekli inceleme yapılmadığı söylenen, ayrıca Genelkurmay’da asıllarının bulunmadığı anlaşılan kanıtlarla varılan sonucun Savcılığın iddianamesini tekrardan başka bir yönü ve doyurucu bir gerekçesi yoktur.” diyen Özden, Yargıtay evresinde yapılacak çalışmalar hukuk devleti ve bağımsız yargı yönünden umutla beklenmektedir ancak davaya kişisel bakışım Türk Ceza Yasası’nın 312. maddesindeki cebir ve şiddet öğelerinin hiçbir biçimde bulunmaması nedeniyle ve delillerin sağlıksız olması ağırlığı ile Balyoz davasının gerçekleri yansıtan bir sonuca ulaşmadığıdır.” dedi.

Hiç yorum yok: