7 Ocak 2013 Pazartesi

Akp'nin Diktigi Ilk Hac ve Trabzon Yangini !

Trabzon'da yasanan bu uatncin ardindan secimde 1 tane bile akp oyu cikarmi? diye soruyoruz....

Ulkesine, dinine bagliligi sorgulanamaz Trabzon'un 2009 da yasanan ve Ingilizlerin avrupa'da cilginlar gibi sevinerek duyurdugu bu olay ve sonrasinda Turkiye genelinde acilan Hacli Kiliseleri ardindan ilk secimde akp ye verecegi cevap ornek olacaktir...

Iste O Olay ve Perde Arkasi...

Manastırdaki tahrik sonrası alınan bu karar Trabzonluları isyan ettirdi...

TARİHİ Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta Rum ve Rus grubun çıkardığı olayın ardından AB Reform İzleme Grubu’nun ‘yılda 1 kez ayin yapılacak’ kararı alması, kent halkının sert tepkisine yol açtı.

“Arkasında siyasi emeller var”

MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Yunusoğlu, kararın ardında siyasi emellerin yattığını söylerken, Türk Diyanet Vakıf-Sen ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de sert açıklamalar yaptı.

Trabzon’da ayine tepki

Sümela Manastırı’ndaki tahrik sonrası alınan ’ayin için izin’ kararı, Trabzonluları ayağa kaldırdı.

Trabzon’daki tarihi Sümela Manastırı’nda ayin yapmak için izin çıktı. Manastırda yılda bir kez ayin yapılacak. Sümela Manastırı’nın ibadete açılma kararı, geçtiğimiz 15 Ağustos’ta Trabzon’a ayin yapmak amacıyla Yunanistan ve Rusya’dan gelen yaklaşık 500 kişinin engellenmesi ve ardından yaşanan tartışmalarla birlikte gündeme geldi. 



Trabzon Valisi Recep Kızılcık, 8 Eylül’de Trabzon’a giden AB Reform İzleme Grubu’ndaki Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, İçişleri Bakanı Atalay, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Adalet Bakanı Ergin’e Sümela Manastırı’nın ibadete açılmasıyla ilgili rapor sundu. Bu raporu değerlendiren Reform İzleme Grubu, Dışişleri, İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları’nın çalışma yapması ve yılbaşına kadar bu çalışmaları bitirmesi kararı aldı.

Siyasi emeller var

Geçtiğimiz aylarda Rum ve Rus turistlerin yasa dışı ayin tahrikiyle gündeme gelen Sümela Manastırı ile ilgili tartışmalar, Sümela Manastırı’nın yılda bir kez ibadete açılması yönündeki kararla doruğa tırmandı. MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, Sümela’da ayin yapılmasının arkasında dini hassasiyetlerin değil, siyasi emellerin yattığını söyledi. Sümela’da ayin izni verilmesinin doğru olmayacağını ve burayı Yunanlıların kendi dini merkezleri ilan edeceklerini vurguladığını ifade eden Yunusoğlu şöyle konuştu:

“Pontusçuluk faaliyetlerine zemin oluşturmak istedikleri apaçık ortada. Türk hükümetinin buna alet olmaması gerektiği uyarılarını defalarca anlattım. Çünkü burası bugün müzedir ve yasalarımıza göre de müzelerde ayin yapılamaz. Alınan karar doğru bir karar değildir.”

Hükümet memlekete sahip çıksın

Sümela Manastırı’nda ayin yapılması kararına bir tepki de Türk Diyanet Vakıf-Sen’den geldi. Genel Başkan Hazım Zeki Sergi , ülkemizdeki yabancı din adamlarının dinlerini yaşamalarında bir sakınca görmediklerinin altını çizerek, “Ancak, fedakarlık beklenen ülke hep Türkiye oldu” dedi. Sergi şunları söyledi: “ABD, ya da dış güçler ne söylediyse Türkiye’nin bunu yerine getirmek üzere yola çıkmasını eziklik olarak görüyoruz. Hükümet, Türk milletinin şeref ve haysiyetini ayaklar altına aldırmasın. Bu memleketi adım adım Hıristiyanlaştırmaya götürüyorlar. Türk milletini uyanmaya davet ediyorum. Artık Türkiye’de Hıristiyanların değil, Müslümanların inanç özgürlüğü kısıtlanıyor. Hükümet ayağını denk alsın, memlekete sahip çıksın.” Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos’un “Çarmıha gerildik. Ruhban okulunun açılmasını derin devlet engelliyor” sözlerine de büyük tepki gösteren Sergi, “Bartholomeos bu ülkeye ihanet etmektedir. ABD’nin desteği ile dünyada yeni baştan Ortodoks liderliğine oynuyor. Merkezini de İstanbul olarak ilan ediyor” diye konuştu.

Kentimizi karıştırmak istiyorlar

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, ibadet etmek isteyenlerin dünyanın her yerinde özgür olduklarını ancak, Sümela Manastırı gibi müze ve ören yerlerinde ibadette ısrar etmede maksat ve kasıt aranıldığı taktirde bu tür provokasyonlara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi. Kalfaoğlu şöyle konuştu:

“Maksat doğrultusunda ‘Trabzon’da ben misyonerlik faaliyeti yapmak istiyorum’ denilirse bundan endişe duyarım. Öbür türlü ibadet dünyanın her yerinde yapılır. Ancak özellikle Trabzon üzerinde bu tür ısrarlar doğru şeyler değildir. Bizim milletimiz, geçmişimiz her dine saygı göstermiş, kimseyi asimile etmemiştir. Geçmişimizde asimile edilme olayı hiç yok. Yokken kalkıp da bazı şeyleri bahane ederek hele hele Trabzon üzerinde ısrarcı davranılması konusunda herkesi hassas davranmaya davet ediyorum.”

Hiç yorum yok: