16 Ocak 2013 Çarşamba

Apo'yu Asker Degil, Akp Koruyacak !!!


Cezaevlerinin dış güvenliği, jandarmadan alınarak Adalet Bakanlığı'na devrediliyor. Guvenlik isinide ozel bir sirkete mumkunse yandaş ve yabanci servis baglantili bir firmaya verin olsun bitsin. 

Cezaevlerinin dış güvenliği, jandarmadan alınarak Adalet Bakanlığı'na devrediliyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı' dün akşam Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

İMRALI NE OLACAK?
Bu tasarısının yasalaşması halinde terörist başı Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı'nın güvenliğini sağlayan asker çekilecek. İmralı'nın güvenliği Adalet Bakanlığı'na geçecek. İmralı'yla ilgili istisnai bir durumun olup olmayacağı merak konusu.
Tasarı ile hapishanelerin dış güvenliği jandarmadan alınıp Adalet Bakanlığı'nın güvenlik görevlilerine devredilmesi öngörülüyor. Tasarının 10. Maddesi 'zor kullanma yetkisini' düzenliyor.
Buna göre, jandarmanın yerine gelecek güvenlik görevlileri, kanunlarla verilen görevleri yaparken; isyan, direniş, firar, firara teşebbüs veya asayişi Bozan benzeri olayların ortaya çıkması halinde bu olayların önlenmesi, saldırının veya saldırıda bulunanların etkisiz hale getirilmesi, direnişin sona erdirilmesi amacıyla zor kullanabilecekler. Bu kapsamda, kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet veya maddi güç kullanılabilecek. Zor kullanmadan önce ilgililere asayişi Bozan tutum ve davranışlarına ya da direnmeye devam etmeleri halinde; doğrudan doğruya zor kullanılacağı uyarısı yapılacak. Ancak olayın niteliği göz önünde bulundurularak uyarı yapılmadan da zor kullanılabilecek. Sevk ve nakiller sırasında hükümlü ve tutuklulara kelepçe takılması da dahil olmak üzere her türlü tedbir alınacak. Güvenlik görevlileri ateşli silah bulundurabilecek yada taşıyabilecek.


SİLAH KULLANMADAN ÖNCE UYARI ATEŞİ AÇILABİLECEK
Güvenlik görevlileri kanunen yetkili kılındıkları haller dışında kurum içine silahla giremeyecek. Ancak dış güvenlik görevlileri silahla müdahaleyi gerektiren durumlarda, kurum içerisine silahla girebilecek. Güvenlik görevlileri kurumdaki veya kurum dışındaki görevleri sırasında 'meşru savunma hakkının kullanılması', 'bedeni kuvvet veya maddi güç kullanarak etkisiz hale getiremediği asayişi Bozan bir olay veya direniş karşısında bu olayın önlenmesi ya da direnişin sona erdirilmesi', 'hükümlü ve tutuklunun kurumdan veya nakil ve sevk sırasında bulunduğu yerden kaçmaya kalkışması ya da bu maksatla saldırıda bulunması', 'korumakla görevli oldukları kurum yer, tesis, araç ve silaha karşı saldırıda bulunulması veya kendisine teslim edilmiş kişilerin kaçırılmaya kalkışılması, bunlara karşı vuku bulacak saldırıyı başka türlü savuşturma imkanının bulunmaması', 'saldırı veya karşı koymaya elverişli silah, alet veya eşyaların teslimi istendiği halde, verilmeyerek direnişte bulunulması veya teslim edilmiş silah, alet veya eşyaların tekrar alınmasına teşebbüs edilmesi', 'kurumlarda kavga, kargaşa, direnme veya isyan çıkması' hallerinde silah kullanabilecek. İç güvenlik görevlileri hiçbir şekilde kurum içerisinde ateşli silah bulunduramayacak, taşıyamayacak ve kullanılamayacak.
Ateşli silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde uyarıda bulunulacak. Kişinin uyarıyı dikkate almayarak eylemine devam etmesi halinde önce uyarı amacıyla ateş edilecek. Uyarı ateşine rağmen eyleme son verilmemesi halinde kişinin yakalanmasını sağlayacak ölçü ve oranda ateşli silah kullanılabilecek.
"MÜDAHALEDE GÖREV ALAN PERSONELİN KİMLİK BİLGİLERİ GİZLİ TUTULACAK"
Güvenlik görevlilerinin görevleri sebebi ile işledikleri suçlardan dolayı 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmayacak. Kuvvet kullanılarak müdahale edildiği durumlarda müdahalede görev alan personelin kimlik bilgileri gizli tutulacak.
Kurumların dış güvenlik hizmetleri kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 5 yıl içinde aşamalı olarak devredilecek. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülmekte olan kurumların dış güvenlik hizmetlerinin, Adalet Bakanlığı'na devir işlemleri sonuçlanıncaya kadar, devri yapılmayan kurumlarda dış güvenlik hizmetleri Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yerine getirilecek. Ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin ziyaretçileri ile görüşmeleri kayıt edilebilecek, kayıt işlemlerinin usul ve esasları yönetmelik ile belirlenecek. Ayrıca tasarı ile merkez ve taşra teşkilatında büyük çoğunluğu infaz ve koruma memuru olmak üzere 29 binin üzerinde kadro ihdas ediliyor.

Hiç yorum yok: