Meclis Adalet Komisyonu’nda, anadilde savunmaya ilişkin tasarının görüşmesi yapılıyor. Anayasal Suc Isleniyor, Apo Itinin hayali gercek oluyor AKP liler bayram ediyor...
Vatan Hainleri yakinda Turkce kaldirilsin diye taleb ederse sasirmayalim...Meclis Adalet Komisyonu’nda, anadilde savunmaya ilişkin tasarının görüşmelerine AKP ye karsi, CHP ve MHP’nin “Anayasaya aykırılık” iddiaları ve “resmi dil” tartışması damgasını vurdu.
Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Meclis Adalet Komisyonu’nda, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.
Görüşmelerin başında CHP ve MHP milletvekilleri komisyonda yazılı basının yanı sıra kameramanların da bulunmasını talep etti ancak kabul edilmedi.
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, tasarının Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, anadilde savunma talebinin siyasi içerikli bir talep olduğunu söyledi.
CHP’li vekiller Dilek Akagün Yılmaz, Turgut Dibek, Bülent Tezcan ve Ali İhsan Köktürk imzasıyla verilen önergede de, tasarının anadilde savunma hakkına ilişkin birinci maddesinin Anayasaya aykırı olduğundan maddelerin müzakeresine geçilmeden reddedilmesi istendi. Önergede getirilen bu madde ile resmi dil Türkçenin yanında başkaca dillere de resmi dil statüsü tanınmakta ve yargının çok dilli hale getirilmeye çalışıldığı ifade edilerek, “Yapılmak istenen bir Anayasayı ihlal suçudur” denildi.
RESMİ DİL TARTIŞMASI
Yasanin Bas Savunucusu Atalay |
Görüşmeler sırasında CHP’li Binnaz Toprak da, “Resmi dil mi değişiyor burada ben anlayamadım” derken MHP’li Oktay Öztürk, “Evet ona giden yol konuluyor” diye yanıt verdi.
MHP’li vekiller Celal Adan, Oktay Öztürk ve Murat Başesgioğlu imzasıyla verilen önergede de, tasarının Anayasa’nın değiştirilemez 3. ve ilgili maddelerine aykırı olduğu iddia edilerek, tasarının Anayasaya aykırılık yönünden maddelerin müzakeresine geçmeden reddedilmesi talep edildi.
CHP ve MHP’li vekiller, komisyonda bilim adamları, öğretim üyeleri olmadığını belirterek itiraz ederken İyimaya, “Davette bulunduk” dedi.
CHP’li Süheyl Batum, anayasaya aykırılık konusunun tartışılmadan maddelere geçilemeyeceğini belirterek itirazda bulundu.
Anayasaya aykırılık tartışmalarına AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel de, “Yargılama dili Türkçe. Türkçe bilmeyen kişi mahkemeye geldiğinde eğer Türkçeyi bilmiyorsa ‘git sen Türkçeyi öğren de gel mi diyeceğiz” derken komisyon sıralarından gelen tepkilere de, “Tasarıyı biliyorum, hakaret etme” diye yanıt verdi.
CHP’li Dilek Akagün Yılmaz da, “Kürtçenin ikinci resmi dil olarak tanınması isteniyor, buna tamam diyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.
Tasarının görüşmeleri komisyonda devam ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder