Özcan Yeniçeri Polislerin mesai sorununu çözmek için kanun teklifi hazırladı….
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olmalarına rağmen çalışma şartları diğer memurlardan daha ağır olan emniyet mensuplarının mağduriyetlerini çözmek için MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri bir Kanun Teklifi hazırladı.
“Emniyet mensuplarının mağduriyetlerini yüreğinde hissettiğini” ifade eden ve milletvekili danışmanı olarak da bir polis memuru ile çalışmayı tercih eden MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri’nin Emniyet Mensuplarının Mesai Sorunlarını çözmek için TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.
GEREKÇE
Emniyet Teşkilatı, yaklaşık üç yüz bin aktif personeli ile ülke içinde alternatifi olmayan bir hizmet sunmaktadır. Emniyet Teşkilatı mensupları diğer memurlar gibi 657 tabi Devlet Memurları Kanunu kapsamında görev yapmakta, özlük hakları bu kanuna göre düzenlenmektedir. Fakat çalışma şartları bu kanun kapsamında çalışan diğer memurlardan çok daha zordur. Emniyet hizmetleri herkes için yirmi dört saat aralıksız ihtiyaç duyulan ve yokluğunda sosyal hayatın diğer rutinlerinin de sekteye uğradığı güvenlik hizmetidir. Güvenlik hizmeti vardiya şeklinde, yirmi dört saat kesintisiz olarak sunulması gereken hizmetlerden olduğu için beraberinde birtakım zorlukları ve maliyetleri de getirmektedir. Bu maliyetler hizmeti sunan teşkilata örgütsel, personele de bireysel problemler olarak yansıyabilmektedir. Günümüzde dünyadaki işgücünün azımsanamayacak bir kısmı vardiyada çalışmaktadır. Birbirinden farklı çok sayıda vardiya usulü mevcuttur. Vardiya usulündeki olumsuzluklar orta ve uzun vadede büyük maliyetlere yol açabileceği gibi vardiya sistemleri üzerinde yapılan düzenleme ve iyileştirmeler de çok büyük kazanımlar olarak geri dönmektedir.
Anayasamızın 128. maddesine göre kamu görevlilerinin hakları, yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri yasa ile düzenlenir. Ülkemizde kamu veya özel sektörde çalışanlar için günlük çalışma süresi 8 saattir. 657 sayılı Yasanın 99. ve takip eden maddelerinde, devlet memurlarının çalışma saat ve usulleri hükme bağlanmıştır. Buna göre; devlet memurlarının haftalık çalışma süresi, cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere 40 saattir (DMK Madde 99). Bu hüküm ilgili uluslararası sözleşmeye de (ILO Sözleşmesi) uygundur. ILO’nun bu konudaki en temel mevzuat metinlerinden birisi de 1935 yılında çıkarılan ancak 1957 yılında yürürlüğe giren haftada kırk saat konvansiyonudur. Buna göre haftada kırk saat çalışma yaşam standardını bozmayacak veya düşürmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
Çalışma şartları ve mesai saatleri iş hukukunun en eski ve tartışmalı problemlerindendir. 19. yüzyılın başlarında bile aşırı çalışma saatlerinin hem çalışan sağlığına hem de ailesini de kapsayacak şekilde çalışanın sosyal yaşamını olumsuz etkilediği bilinen ve tartışılan gerçeklerdendir. ILO’nun modern standartları çalışma sürelerinin makul periyotlarla sınırlandırılmasını ve çalışanlara günlük, haftalık ve yıllık bazda dinlenme ve tatil verilmesini öngörür. Bu standartlar hem yüksek iş verimini hem de çalışanların beden ve ruh sağlığının korunmasını hedeflemektedir.
Benzer şekilde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin (İHEB) 22’nci maddesinde “Her şahsın çalışmaya, adil ve elverişli çalışma şartlarına” hakkı vardır, 24’ncü maddesinde, “Her şahsın dinlenmeye özellikle çalışma sürelerinin makul periyotlarla sınırlandırılmasına ve ücretini de almak kaydı ile dinlenmeye hakkı vardır” hükmü mevcuttur. Devlet Memurları Kanunu (DMK) Madde 99’da “kurumların ve görülen hizmetin özelliklerine göre günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışanların çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca tespit edilebilir” hükmü vardır. Madde 101’de ise Emniyet Teşkilatı ve hizmetlerini doğrudan ilgilendiren “Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının muvafakati alındıktan sonra kurumlarınca düzenlenir” ifadesi geçer. Ancak Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’nın izni ile kurumlarca yapılacak farklı çalışma sürelerinin tespiti, haftalık 40 saatlik limit içinde yapılmalıdır.
Emniyet Teşkilatı mensupları ağır çalışma koşulları altında haftada bir gün (hafta sonu) izin kullanabilmektedir. Ancak görev yaptığı şehirde, toplantı ve gösteri yürüyüşü, futbol maçı, konser gibi etkinlikler varsa bu izinli günlerinde ikinci bir emir verilene kadar çalışmaktadırlar. Böylece haftanın 7 günü çalışan polislerimiz ailesi ve yakınlarına vakit ayıramamakta ciddi toplumsal ve ailevi sorunlar yaşamaktadırlar.
Devletimizin en köklü kurumlarından olan ve bugün 300 bini aşkın personel sayısı ile ülkemizin huzur ve güvenliği için gece gündüz çalışan Emniyet Teşkilatımızın özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi zorunluluk haline gelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder