Türkiye'de eğitim alan Azerbaycanlı öğrenciler, Türkiye'nin 1992 yılında başlattığı "Büyük Öğrenci Projesi"nin 20.yıl dönümünde bir araya geldi.
Türkiye'de eğitim alan Azerbaycanlı öğrenciler, Türkiye'nin 1992 yılında başlattığı "Büyük Öğrenci Projesi"nin 20. yıl dönümünde bir araya geldi.
İstanbul ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakülteleri mezunlarının kurduğu Azerbaycan Medya Sanat Akademisi, düzenledikleri gecede Türkiye'de eğitim gören ilk Azerbaycanlı öğrencileri buluşturdu.
Türkiye'de çeşitli üniversitelerden mezun olduktan sonra hem Azerbaycan'da hem de dünyanın çeşitli bölgelerinde devlet ve özel sektörde önemli mevkilere gelen eski öğrenciler, 20 yıl sonra buluşarak hasret giderdi.
Büyük Öğrenci Projesi'nin mimarlarından eski Tbmm Başkanı ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan, dönemin Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, dönemin Yurt-Kur Genel Müdürü Asım Enhoş, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mısır Merdenov ve dönemin Azerbaycan eski Milli Eğitim Bakanı Firudin Celilov bu buluşmada öğrencileri yalnız bırakmadı.
Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunması ile başlayan gecede Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı ve dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in tebrik mesajı okundu.
Daha sonra, "Büyük Öğrenci Projesi"nin anlatıldığı belgesel film, izleyicilere gösterildi. Projede emeği geçenlere plaket ve hediyeler takdim edildi.
Toplantıya katılamayan 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in plaketini, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun aldı.
Toplantı sonrasında Büyük Öğrenci Projesi'ni AA mikrofonuna değerlendiren eski Tbmm Başkanı Köksal Toptan, 1992 yılının başında bağımsızlığını yeni ilan etmiş Türk Cumhuriyetleri ile en güçlü, en kalıcı ve geleceğe yönelik projenin eğitim alanında olabileceğine karar verdiklerini söyleyerek altı ayda hazırlıklarını bitirdiklerini ve 10 bin öğrenciyi Türkiye'ye getirdiklerini belirtti. Aradan 20 yıl geçtikten sonra bugünkü tabloya baktığında gurur duyduğunu söyleyen Toptan, o öğrencilerin devlet ve özel sektörde önemli yerlere gelmesinin bu 20 yılın boşa geçmediğini gösterdiğini ifade etti.
Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin de büyük bir projeye imza attıklarını ve böyle bir projeyi dünyanın hiçbir ülkesinin kolay kolay başaramayacağını vurguladı. Türkiye üniversitelerinden mezun olup Azerbaycan'ın her alanında önemli mevkilere gelmiş Azerbaycan gençlerini görmekten memnuniyetini dile getiren Çetin, "Ülkeleri birbirine bağlayan şey eğitimdir. Aynı dili, dini, tarihi paylaşan ülkeleriz. Bu ilişkilerin ileriye götürülmesinin en önemli yolu eğitimdir. Biz bu yolu açtık" dedi.
Projenin koordinatörlüğünü üstlenen eski Kültür Bakanı ve dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Namık Kemal Zeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin amacına ulaştığını ve meyvelerini verdiğini söyledi.
"Tohumların ağaç haline geldiğini" ifade eden Zeybek, "Dileriz ki bu ağaçlar bir orman bilinci ile Türklüğü geleceğin güzelliklerine doğru taşır" temennisinde bulundu.
Azerbaycan Eğitim Bakanı Mısır Merdanov ise 20 sene önce başlayan projenin Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin başlamasına ve genişlenmesine ön ayak olduğunu, bugün projenin sonuçlarının göz önünde olduğunu ifade etti.
Merdanov, her alanda olduğu gibi Azerbaycan-Türkiye arasında eğitim ilişkilerinin de ülkeler var olduğu sürece devam edeceğini vurguladı.
-Büyük Öğrenci Projesi-
Sovyetler Birliği'nin 1990'lı yılların başında dağılmasıyla yeni bir değişim ve gelişim süreci içerisine giren Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan ilişkilerinde yeni boyutlar gelişti. Bu yeni dönemde Türkiye Cumhuriyeti ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında her alanda işbirliği anlaşmaları imzalandı ve hayata geçirilmeye başlandı. Bu anlaşmalardan birisi de 1992 yılında uygulamaya konulan Büyük Öğrenci Projesidir. Proje Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarının yetişmiş insan gücü ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak, Türkiye dostu genç bir nesil yetiştirmek ve Türk dünyası ile kalıcı bir kardeşlik ve dostluk köprüsü kurmak, Türkçeyi öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmak, Türk dünyasında yer alan ülkeleri, bu ülkelerin kendi aralarındaki ilişkileri geliştirerek büyük bir şemsiye oluşturmak amacıyla uygulamaya konuldu.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan, her ülkeden 2 bin öğrenci, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerine yerleştirildi ve bu öğrencilere devlet bursu bağlandı.
Proje kapsamında Türkiye'de burslu okuyan öğrenciler, mezun olduktan sonra ülkelerindeki kamu sektöründe ve özel sektörde önemli mevkilere gelmeye başladı.
1992'de 5 Türk cumhuriyeti ile başlayan Büyük Öğrenci Projesi, bugün Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika'dan 40 ülkeye ulaştı.
Muhabir: Ruslan Rehimov
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder